Općinske službe

Arhiva 2009 / 2010

o održanim općinskim sportskim takmičenjima iz odbojke za dječake i djevojčice

Na osnovu Kalendara takmičenja, smotri i drugih manifestacija Prosvjetno-pedagoškog zavoda Kantona Sarajevo, za školsku 2008/2009. godinu, dostavljenog 30.01.2009. godine pod brojem :11/1-01-38-168 i Plana i Programa općinske Službe za društvene djelatnosti, organizovano je i održano dvodnevno općinsko sportsko takmičenje iz odbojke za djevojčice i dječake, čime je započeo višemjesečni ciklus realizacije usvojenog Kalendara općinskih takmičenja iz oblasti sporta, kulture i obrazovanja.

Prvog dana takmičenja održanog 07.03. 2009.godine (subota) u sali za tjelesni odgoj Osnovne škole ''Kovačići'', djevojčice novosarajevskih osnovnih škola odigrale su utakmice iz odbojke. Učešće je uzelo devet ekipa, a igrano je po Kup sistemu. U pretkolu takmičenja igrale su ekipe O.Š. ''Kovačići'' i O.Š.'' Čengić Vila I'' . Domaćin je pobijedio sa 2:0. Rezultati ostlih utakmica prvog i drugog kola su slijedeći: O.Š.''Malta'' : O.Š.''Isah beg Ishaković'' 2:0, O.Š.''Hrasno'' : O.Š.''Velešićki heroji'' 2:1, ''Pofalići'' : ''Grbavica I'' 1:2, ''Grbavica II'' : ''Kovačići'' 0:2. U drugom kolu : ''Malta'' : ''Hrasno'' 2:0 i '' Grbavica I'' : ''Kovačići'' 0:2. U borbi za treće mjesto ''Hrasno'' je pobijedilo ''Grbavicu I'' 2:0, a u finalu su igrali ''Malta'' i ''Kovačići'' 2:0, tako da je redoslijed tri prvoplasirane ekipe slijedeći:

1. mjesto O.Š. ''Malta'',
2. mjesto O.Š. ''Kovačići'',
3. mjesto O.Š. ''Hrasno''.

Drugog dana takmičenja održanog 08.03.2009. godine (nedelja) u istoj sali, dječaci novosarajevskih osnovnih škola odigrali su utakmice takođe iz odbojke. Igralo je devet ekipa, takođe po Kup sistemu. Utakmica pretkola ''Hrasno'' : ''Kovačići'' je prekinuta i registrovana službenim rezultatom 2:0 za ''Hrasno'', zbog ispada jednog učenika ekipe domaćina. Rezultati ostalih utakmica I i II kola su slijedeći : ''Grbavica I'' : ''Čengić Vila I'' 0:2, ''Isah beg Ishaković'' : ''Malta'' 1:2, ''Velešićki heroji'' : ''Pofalići'' 2:0, ''Grbavica II'' : ''Hrasno'' 1:2. U drugom kolu : ''Čengić Vila I'' : ''Malta'' 0:2 i ''Velešićki heroji'' : ''Hrasno'' 2:1. U borbi za treće mjesto ''Hrasno'' je dobilo ''Čengić Vilu I'' sa 2:0, a u finalu ''Velešićki heroji'' su bili bolji od ''Malte'' rezultatom 2:0, tako da je redoslijed tri prvoplasirane ekipe slijedeći :

1. mjesto O.Š. ''Velešićki heroji'',
2. mjesto O.Š. ''Malta'',
3. mjesto O.Š. ''Hrasno''.

Treba istaći da je ovaj dvodnevni turnir , uz dobru organizaciju, sa medicinskim i povremenim policijskim nadzorom, protekao bez problema.
Utakmice su odigrane u fer i korektnim borbama, a Općinski načelnik je u svojstvu pokrovitelja propratio ovaj dvodnevni turnir i prvoplasiranim ekipama uručio novčane nagrade i pehare.
Ekipe pobjednice iz odbojke, djevojčice O.Š.''Malta'' i dječaci O.Š.''Velešićki heroji'', stekli su pravo učešća na Kantonalnom takmičenju. Dječaci nisu imali uspjeha, ali su djevojčice O.Š. ''Malta'' ostvarile veliki uspjeh osvojivši drugo mjesto na Kantonalnom tamičenju, održanom u KSC ''Ilidža''.