1 1 1 1 1

Općinski načelnik Nedžad Koldžo i Sukhrob Khoshmukhamedov zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a potpisali Ugovor za izvođenje radova

 

_DSC8007
_DSC8014
_DSC7945
_DSC7950
_DSC7956
_DSC7958
_DSC7965
_DSC7991
Previous Next Play Pause
_DSC8007 _DSC8014 _DSC7945 _DSC7950 _DSC7956 _DSC7958 _DSC7965 _DSC7991

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH 12. jula 2017. godine potpisali su Ugovor za izvođenje radova na povećanju energetske efikasnosti na objektu osnovne škole “Hrasno“. 

Radovi će se izvoditi u okviru UNDP BiH projekta “Zeleni ekonomski razvoj“ koji finansira Vlada Švedske i Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, a općina Novo Sarajevo je odlučila da pomogne realizaciju ovog projekta na objektu osnovne škole “Hrasno“ zajedno sa Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo. 

U svom obraćanju općinski načelnik Nedžad Koldžo istakao je da se radi o jednom jako važnom projektu posebno zbog činjenice da je objekat OŠ „Hrasno“ koju pohađa više od 700 učenika zbog starosti dotrajao, tako da je ova sanacija neophodna.

-          Analizirajući stanje objekata osnovnih škola na području Općine Novo Sarajevo utvrđeno je da je objekat ove škole jedan od najstarijih. Općina je preuzela na sebe obavezu i izradila projektnu dokumentaciju i provela Energetski audit što je neophodno prilikom apliciranja na projekat UNDP-a BIH „Zeleni ekonomski razvoj“ koji finansira Vlada Švedske, istakao je načelnik Koldžo te dodao da će Općina Novo Sarajevo sufinansirati utopljavanje objekta OŠ „Hrasno“ u iznosu od 140.180 KM.

 „Pored osiguranja boljih uslova za učenike i profesore OŠ „Hrasno“ projekat Energetske efikasnosti doprinosi i drugim koristima za lokalnu zajednicu, koje se ogledaju kroz zapošljavanje domaće radne snage, smanjenje troškova javnih objekata i boljeg kvaliteta zraka. Kroz UNDP –ov projekt Zeleni ekonomski razvoj, kojeg finansira Vlada Švedske i entitetski fondovi za zaštitu okoliša do sada je utopljeno 86 javnih objekata i kreirano preko 800 zelenih radnih mjesta u BiH“, naglasio je Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a.

Potpisivanju Ugovora prisustvovali su i predstavnici OŠ „Hrasno“ koji su se tom prilikom zahvalili Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Općini Novo Sarajevo i donatorima.

Predviđeno je da se u okviru radova za povećanje energijske efikasnosti na objektu OŠ “Hrasno“ izvrši popravak oštećene krovne konstrukcije uz postavljanje termoizolacije, zamjeni fasadna stolarija, izradi termička fasada i ugrade termostatski ventili. 

Projekat ukupne vrijednosti 459.975 KM bit će finansiran od strane Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo u iznosu od 166.715 KM ( 36%), UNDP BiH i Vlade Švedske u vrijednosti od 153.715 KM (34%), te Općine Novo Sarajevo u vrijednosti od 140.180 KM (30%). Procedura izbora izvođača radova, kao i izvođenje radova biti će provedeno putem UNDP BiH.