1 1 1 1 1

Sporazum o načinu isplate  jednokratnih  pomoći  potpisali načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i direktor Federalnog zavoda za PIO/MIO Zijad Krnjić

_DSC8688
_DSC8697
_DSC8708
_DSC8721
_DSC8660
_DSC8662
_DSC8682
Previous Next Play Pause
_DSC8688 _DSC8697 _DSC8708 _DSC8721 _DSC8660 _DSC8662 _DSC8682

Općinski načelnik Nedžad Koldžo i direktor Federalnog zavoda za PIO/MIO Zijad Krnjić u potpisali su 22. augusta ove godine Sporazum o načinu isplate  jednokratnih  pomoći  penzionerima sa područja općine Novo Sarajevo za 2017. godinu.

Ove godine jednokratnu pomoć dobit će 2000 penzionera sa područja općine Novo Sarajevo u iznosu od 50 KM, koja će im biti uplaćena uz augustovsku penziju. Spiskove sa podacima penzionera na osnovu utvrđenih kriterija izrađuje i dostavlja Udruženje penzionera Novo Sarajevo koje broji oko 10. 500 članova, od ukupno registriranih 15. 500 penzionera na području općine, a pravo na jednokratnu pomoć imaju i penzioneri koji nisu članovi Udruženja.

U svom obraćanju općinski načelnik Nedžad Koldžo zahvalio se direktoru Federalnog zavoda PIO/MIO Zijadu Krnjiću, ali i Udruženju penzionera, za dugogodišnju podršku realizaciji ovog projekta, kako  bi se na transparentan i siguran način pružila pomoć za najugroženije penzionere.

- Općina Novo Sarajevo već jedanaestu  godinu  nastoji zadržati standard kada je u pitanju pomoć penzionerima, pa smo tako i ove godine za jednokratne pomoći izdvojili sredstva u iznosu od 100.000 KM, ali su izdvojena sredstva i za ostale vidove podrške ovoj najugroženijoj kategoriji stanovnika općine, poput podrške radu Centara za zdravo starenje Novo Sarajevo , organizacije tradicionalnog izleta za penzionere i drugo, istakao je načelnik Koldžo, te dodao da je u posljednjih jedanaest  godina Općina Novo Sarajevo za pomoć penzionerima izdvojila oko 1.680.000 KM.

Direktor Federalnog zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić istakao je zadovoljstvo jer Općina Novo Sarajevo nastavlja i ove godine  na ovaj način pomagati penzionersku populaciju, te da kao takva treba da bude primjer drugim lokalnim zajednicama da budu više senzibilni prema populaciji koja je nažalost jedna od najugroženijih u današnjem društvu.

Prioritet za primanje pomoći koju dodjeljuje Općina su najprije nepokretne osobe  koje  imaju tuđu njegu, osobe sa teškim i neizlječivim  oboljenjima, osobe koje imaju najnižu penziju  a izdržavaju  višečlanu porodicu , te osobe  sa minimalnim penzijama i  izuzetnim specifičnostima.