1 1 1 1 1

Donesen zajednički stav na prednacrt  Zakona o lokalnoj samoupravi u Kantonu Sarajevo

_DSC1370
_DSC1378
_DSC1383
_DSC1362
_DSC1363
_DSC1365
Previous Next Play Pause
_DSC1370 _DSC1378 _DSC1383 _DSC1362 _DSC1363 _DSC1365

U zgradi Općine Novo Sarajevo 03. oktobra ove godine održan je zajednički sastanak načelnika gradskih općina. Sastanku su prisustvovali, pored domaćina načelnika Nedžada Koldže i njegovih saradnika, Mario Nenadić ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo, Nedžad Ajnadžić načelnik Općine Centar Sarajevo, Ibrahim Hadžibajrić načelnik Općine Stari Grad Sarajevo, te predstavnici općina Novi Grad Sarajevo i Trnovo.

Tom prilikom, načelnici su razmatrali, te dali svoj zajednički stav na prednacrt Zakona o lokalnoj samoupravi u Kantonu Sarajevo, koji će biti upućen Ministarstvu pravde i uprave KS na dalje postupanje.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo istakao je da je zajednička obaveza da se uradi sve što može u cilju izrade jednog kvalitetnog propisa, koji će paralelno pratiti donošenje niza drugih propisa, te koji će biti provodiv i sačinjen u skladu sa svim strateškim evropskim dokumentima. 

U svom obraćanju, ministar Nenadić podržao je mišljenje općina i općinskih načelnika kada je u pitanju izvršavanje prijenosa poslova i nadležnosti jedinicama lokalne samouprave, ističući da bi se u cijeli proces trebao uključiti i Grad Sarajevo.

Jedan od zaključaka je da se formira Radna grupa u čiji rad bi bili uključeni predstavnici jedinica lokalne samouprave, a sve sa ciljem utvrđivanja što kvalitetnijeg teksta prednacrta, odnosno nacrta Zakona o lokalnoj samoupravi KS.

Zajednički stav načelnika gradskih općina u cijelosti će biti objavljen nakon što se dostavi nadležnom  Ministarstvu na dalje postupanje.