1 1 1 1 1 Ocjena 5.00 (1 glas)
Novogodišnja konferencija za novinare Općine Novo Sarajevo - 5.0 od 5 na osnovu 1 glas

Novinarima predstavljeni projekti realizirani u 2017. godini i planovi za narednu godinu

_DSC6727
_DSC6762
_DSC6771
_DSC6683
_DSC6685
_DSC6689
Previous Next Play Pause
_DSC6727 _DSC6762 _DSC6771 _DSC6683 _DSC6685 _DSC6689

Općina Novo Sarajevo organizovala je 26. decembra u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo konferenciju za medije na kojoj su predstavljeni brojni projekti koji su u 2017. godini realizovani, ali i oni koji su planirani u narednoj godini.

Općinski načelnik Nedžad Koldžo istakao je da je godina bila više nego uspješna jer su realizirani već tradicionalni projekti koji ostvaruju društvene ciljeve i održavaju se iz godine u godinu, a koji se finansiraju iz sopstvenih izvora.

Sa budžetom od 31.380.000,00 KM za 2017. godinu, Općina je značajna sredstva uložila u saobraćajnu infrastrukturu, poboljšanje kvalitete života starijih i osoba sa invaliditetom, u školovanje i stipendiranje učenika srednjih škola i redovnih studenata, te djece bez oba roditelja, zatim boračka udruženja, kao i poboljšanje životnog standarda osoba treće životne dobi.
Neki od kapitalnih projekata koji su realizovani tokom 2017. godine su:
- izgradnja objekta ambulante i mjesne zajednice Hrasno brdo na površini od 950m²

- rekonstrukcija i opremanje objekta "Boško Buha" čija je ukupna procijenjena vrijednost 2.400.000 KM. 
- nastavak radova na izgradnji OŠ "Aneks" koju Općina Novo Sarajevo finansira u saradnji sa Općinom Novi Grad
- energetska efikasnost objekata OŠ „Hrasno“ i „Čengić Vila I“

- izrađena projektna dokumentacija za izgradnju objekta OŠ “Pofalići”

- postavljena zvučna signalizacija i taktilne staze vođenja na raskrsnici Pofalići,

te ostali projekti realizirani u skladu sa Strategijom razvoja Općine Novo Sarajevo do 2023. godine

Za iduću 2018. godinu sa planiranim budžetom od 31.810.000,00 KM predviđeno je, osim završetka već pomenutih kapitalnih projekata i izgradnja šetnice lijevom obalom Miljacke, izgradnja kanalizacione i sanacija vodovodne mreže, izgradnja kružnih tokova,cesta, parkinga i biciklističke staze, te uređenje javnih površina. Za izgradnju, sanaciju stambenih i javnih objekata, te komunalne infrastrukture planirano je više od 11.400.000 KM.

Na press konferenciji Općinski načelnik Nedžad Koldžo istakao je da je Općina Novo Sarajevo organizovana institucija lokalne samouprave koja prepoznaje probleme i potrebe građana i obezbjeđuje sredstva za njihovo rješavanje i zadovoljavanje.

U svom obraćanju, predsjedavajuća Općinskog vijeća Novo Sarajevo Ana Baltić, osvrnula se na rad Općinskog vijeća u ovoj godini, ističući da je urađen Program rada Vijeća za narednu godinu u koji su uvrštene sve teme u interesu građana.

Na press konferenciji obratili su se, potom i direktor JP „ONSA“ Mirza Ramić, direktorica JU „Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo“ Zorica Miličević, te menadžerica centara za zdravo starenje Minela Ferić, koji su novinarima prezentirali brojne realizirane aktivnosti ovih općinskih institucija i centara, te planove za 2018. godinu.

Na kraju konferencije za medije predstavljena je najveća općinska zimska manifestacija Ledena čarolija, koja će od 27. decembra u narednih mjesec dana ponuditi raznovrsne sadržaje za sve generacije građana.