1 1 1 1 1

Izložba Muzeja Sarajeva bit će postavljena od 11. do 13. januara ove godine

 

U četvrtak, 11. januara u okviru Ledene čarolije Općine Novo Sarajevo bit će postavljena izložba Muzeja Sarajeva pod nazivom »Sarajevo 1878-1918«
Na izložbi će kroz panoe biti prikazan period od 40 godina austro-ugarske uprave u Bosni i Hercegovini i Sarajevu.
Austro-Ugarska je tokom svoje vlasti na poseban način oblikovala i višestruko dala pečat svakodnevnom životu i historiji. Sarajevo je ubrzo od šehera postalo evropski grad, temeljno mijenjajući svoj arhitektonski, privredni, društveno-politički i kulturni izgled. Najbolji pokazatelj toga su brojni stambeno-komunalni objekti, industrijski pogoni, zdravstvene, kulturne i vjerske institucije.
Početak kraja ovog historijskog perioda je atentat na nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju i početak Prvog svjetskog rata koji je trajao od 1914. do 1918. godine.
Svi posjetioci Ledene čarolije Općine Novo Sarajevo imat će priliku obići izložbu na otvorenom i uz pojašnjenje kustosa muzeja saznati više o ovom periodu koji je na poseban način obilježio historiju grada Sarajeva. Izložba će biti postavljena od četvrtka, 11. januara do subote, 13. januara od 11:00 do 14:00 sati.