1 1 1 1 1

Počeo prvi modul obuke za odabrane učesnike programa YEP inkubatora poslovnih ideja

IMG_1699
IMG_1695
IMG_1704
IMG_1708
Previous Next Play Pause
IMG_1699 IMG_1695 IMG_1704 IMG_1708

 

Općina Novo Sarajevo u okviru realizacije Projekta zapošljavanja mladih (YEP), koji se realizira uz podršku Vlade Švicarske, učestvuje u programu podrške poduzetništvu kroz YEP Inkubator poslovnih ideja na području Općine sa ciljem uspostave povoljnog poduzetničkog okruženja, te pružanja podrške osnivanju i radu konkretnih poslovnih subjekata.

S tim u vezi, Općina je raspisala Javni poziv za učešće u YEP inkubatoru poslovnih ideja, a na koji je pristiglo više od 40 prijava lica nastanjenih na području općine Novo Sarajevo, kao i organizacija civilnog društva koje imaju interes za pokretanje socijalnih/društvenih preduzeća.

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo - Centru za razvoj karijere, 8. marta ove godine počeo je prvi četverodnevni modul namijenjen jačanju preduzetničkih vještina po CEFE metodologiji za odabranih više od 30 učesnika ovog programa.

Obuka se sastoji iz tri modula u ukupnom trajanju od 12 dana, nakon čega slijede ostale faze podrške.

Kroz Inkubator, učesnicima će se osigurati podrška u vidu jačanja osobnih poduzetničkih kapaciteta, razvoja modela i poslovnog plana za svoj poduhvat, tehničke implementacije proizvoda i/ili usluga, te mentorstva u registriranju i razvoju posla. Na kraju procesa inkubacije, polaznici će svoje poslove predstaviti stručnoj komisiji. Poslovnim poduhvatima koji dobiju pozitivnu ocjenu bit će ponuđen paket podrške koji uključuje investiciona sredstva za pokretanje biznisa, te mentorsku podršku u oblastima u kojim se za to prepozna potreba.

Prisutnim polaznicima, ovom prilikom su se obratili predstavnici Općine Novo Sarajevo te im poželjeli uspješnu obuku i realizaciju njihovih ideja kroz ovaj značajan projekat koji je i finansijski podržan od strane Općine.