1 1 1 1 1

Potpisan Sporazum između Općine Novo Sarajevo i Zavoda za PIO/MIO FBiH o načinu isplate  jednokratnih  pomoći 

_DSC5137
_DSC5140
_DSC5155
_DSC5180
_DSC5188
Previous Next Play Pause
_DSC5137 _DSC5140 _DSC5155 _DSC5180 _DSC5188

Općinski načelnik Nedžad Koldžo i direktor Federalnog zavoda za PIO/MIO Zijad Krnjić 4. maja ove godine potpisali su Sporazum o načinu isplate  jednokratnih  pomoći  penzionerima sa područja općine Novo Sarajevo za 2018. godinu.

Ove godine jednokratnu pomoć dobit će 2400 penzionera sa područja općine Novo Sarajevo u iznosu od 50 KM, koja će im biti uplaćena uz majsku penziju. Spiskove sa podacima penzionera na osnovu utvrđenih kriterija izrađuje i dostavlja Udruženje penzionera Novo Sarajevo koje broji oko 10.500 članova, od ukupno registriranih 15.500 penzionera na području općine, a pravo na jednokratnu pomoć imaju i penzioneri koji nisu članovi Udruženja.

U svom obraćanju općinski načelnik Nedžad Koldžo zahvalio se direktoru Federalnog zavoda PIO/MIO Zijadu Krnjiću, ali i Udruženju penzionera na dugogodišnjoj podršci realizaciji ovog projekta, kako  bi se na transparentan i siguran način pružila pomoć za najugroženije penzionere.

- Općina Novo Sarajevo već dvanaestu  godinu  nastoji zadržati standard kada je u pitanju pomoć penzionerima, a ove godine smo povećali sredstva u Budžetu za ove namjene na 120.000 KM, čime će ovu pomoć dobiti 2400 penzionera, što je 400 korisnika više u odnosu na prošlu godinu. Pored ovoga, izdvojena su sredstva i za ostale vidove podrške ovoj najugroženijoj kategoriji stanovnika općine, poput podrške radu Centara za zdravo starenje Novo Sarajevo, organizacije tradicionalnog izleta za penzionere, istakao je načelnik Koldžo, te dodao da je u posljednjih dvanaest  godina Općina Novo Sarajevo za pomoć penzionerima izdvojila oko 1.900.000 KM.

Direktor Federalnog zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić istakao je zadovoljstvo jer Općina Novo Sarajevo nastavlja i ove godine  na ovaj način pomagati penzionersku populaciju, te da kao takva treba da bude primjer drugim lokalnim zajednicama da budu više senzibilni prema populaciji koja je nažalost jedna od najugroženijih u današnjem društvu.

Prioritet za pomoć koju dodjeljuje Općina su najprije nepokretne osobe  koje  imaju tuđu njegu, osobe sa teškim i neizlječivim  oboljenjima, osobe koje imaju najnižu penziju  a izdržavaju  višečlanu porodicu, te osobe  sa minimalnim penzijama i  izuzetnim specifičnostima.