1 1 1 1 1

Ugovor o dodjeli sredstava potpisali Općinski načelnik Nedžad Koldžo i direktor Centra „Vladimir Nazor“ Mersudin Kadrić

_DSC5410
_DSC5416
christinew
_DSC5438
Previous Next Play Pause
_DSC5410 _DSC5416 christinew _DSC5438

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i direktor Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Vladimir Nazor“ Mersudin Kadrić, 7. maja ove godine potpisali su Ugovor o dodjeli sredstava za realizaciju projekta „Christine Witcutt“. Navedeni projekat podrazumijeva provođenje dodatnih aktivnosti na edukaciji, rehabilitaciji, (re)socijalizaciji i inkluziji djece i omladine sa umjerenim, težim i teškim intelektualnim i drugim razvojnim poteškoćama, a koje se realizuju u Centru „Vladimir Nazor“. Za ove namjene Općina Novo Sarajevo izdvojila je sredstva u iznosu od 40.000 KM.

U svom obraćanju, Općinski načelnik Nedžad Koldžo istakao je da Općina Novo Sarajevo više od deset godina finansijski podržava realizaciju ovog značajnog projekta, kroz čije aktivnosti će u Centru „Vladimir Nazor“ ove godine proći 85 djece sa težim intelektualnim poteškoćama.

- Ovo je samo jedan od segmenata podrške ovoj kategoriji djece, jer pored ovih aktivnosti Općina svake godine izdvaja značajna sredstva za finansiranje projekata organizacija civilnog društva iz oblasti podrške za djecu sa poteškoćama u razvoju putem javnog poziva, zatim za prevoz učenika i njihovih pratilaca, osiguravanje besplatnih užina, a ove godine izdvojena su sredstva u iznosu od 10.000 KM za adaptaciju objekta bivše OŠ „Isa beg Ishaković“ za potrebe uspostave Centra za predškolski uzrast djece za poteškoćama u razvoju. Za navedene aktivnosti u budžetu Općine za 2018. godinu ukupno je izdvojeno 135.000 KM, istakao je načelnik Koldžo.

Direktor Centra „Vladimir Nazor“ Mersudin Kadrić zahvalio se Općini, Općinskom načelniku i Općinskom vijeću na dugogodišnjoj podršci u realizaciji projekta „„Christine Witcutt“, koji podrazumijeva provođenje dodatne tri aktivnosti za djecu sa težim intelektualnim poteškoćama a to su: defektološki program, muzikoterapija i fizioterapija.

- Od ove godine, Centar „Vladimir Nazor“ uz saglasnost resornog Ministarstva, a uz podršku Općine Novo Sarajevo proširio je svoju djelatnost i na predškolski uzrast djece sa poteškoćama u razvoju, a planirana je i uspostava Centra za mlade sa poteškoćama u razvoju od 21 godine života, istakao je direktor Kadrić, te dodao da će se ovim dodatnim aktivnostima poboljšati briga za sve starosne kategorije ove djece i mladih.