1 1 1 1 1 Ocjena 5.00 (1 glas)
Obilježen Dan matičara FBiH - 5.0 od 5 na osnovu 1 glas

Općini Novo Sarajevo uručena zahvalnica za doprinos u razvoju matične djelatnosti u FBiH

Diana zahvalnica
_DSC2173
_DSC2177
Previous Next Play Pause
Diana zahvalnica _DSC2173 _DSC2177

U Domu policije u Sarajevu povodom Dana matičara FBiH upriličena je svečana manifestacija, na kojoj su prisustvovali predstavnici gradskih i općinskih matičnih službi iz cijele Federacije.

Stupanjem na snagu Zakona o matičnim knjigama u FBiH, te puštanjem u rad Jedinstvenog centralog matičnog registra FBiH došlo je do boljeg organizovanja matičnih službi i njihovog  povezivanja u jedinstvenu bazu podataka, te se postigla efikasnija razmjena podataka kao i brže pružanje usluga građanima. Novi zakon o matičnim knjigama dao je dodatni značaj matičnom uredu i matičarima. Matični uredi dobili su nove nadležnosti, počev od ispravki pa do dopune podataka u pojedinim matičnim knjigama. Općine su u svoju nadležnost dobile i upise novorođenih beba prema prebivalištu majke, kao i upis u Matičnu knjigu umrlih prema prebivalištu umrlog.

Na manifestaciji su uručene i zahvalnice za doprinos u razvoju matične djelatnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine, a po prvi put zahvalnica je uručena Općini Novo Sarajevo, matičarki Diani Kablar.