1 1 1 1 1

Uzrok pojave klizišta konstantno isticanje vode iz cjevovoda pitke vode kojim upravlja KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo 

 

_DSC7792
_DSC7755
_DSC7757
_DSC7760
_DSC7766
_DSC7773
_DSC7790
_DSC7793
_DSC7796
Previous Next Play Pause
_DSC7792 _DSC7755 _DSC7757 _DSC7760 _DSC7766 _DSC7773 _DSC7790 _DSC7793 _DSC7796

Nakon dojave građana i pripadnika Treće policijske uprave, više nadležnih službi Općine Novo Sarajevo i Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo se uključilo u rješavanje problema pojave klizanja terena u ulici Muhameda ef. Pandže na brojevima 163,139,137,117 i 115, a u cilju povećanja sigurnosti stanovnika koji žive na ovom području.

Odmah po dojavi lokaciju je obišao općinski načelnik Nedžad Koldžo, a nadležne općinske službe svakodnevno obilaze teren kako bi pratile situaciju. 

Ustanovljeno je da je pucanje cijevi i konstantno isticanje vode na pristupnom putu koji vodi ka naselju uzrokovalo deformacije kolovozne konstrukcije.

Saobraćaj na ovom dijelu puta je obustavljen. Potporna konstrukcija koja se nalazi ispod cjevovoda pitke vode kojim upravlja KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo se na nekoliko mjesta razdvojila i došlo je do radikalne deformacije kolovozne konstrukcije čije je proces u toku.  

U trupu saobraćajnice se nalaze plinske i vodovodne instalacije .

Svi stambeni objekti u zoni klizišta su legalni i jako su ugroženi, procjenjuju u Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo.

Sva površinska voda koja se nekontrolisano ispušta se slijeva sa čela lokaliteta ka stambenim objektima u ulici Muhameda ef. Pandže na brojevima 163,139,137,117 i 115. Urušen je i potporni kameni zid koji se nalazi na kraju saobraćajnice.

Iz Zavoda za izgradnju preporučili su da se bez odlaganja pristupi zamjeni vodovodne cijevi kojom upravlja  KJKP Vodovod i kanalizacija  Sarajevo, kao i da se odmah pristupi ispitivanju stanja postojećih vodovodnih i kanalizacionih instalacija, te maksimalan angažman KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo u rješavanju ovog problema.

Predloženo je da se odmah izvrši i postavljanje PVC folije na mjestima slijeganja konstrukcije i urušavanja kamenog potpornog zida kako se površinska voda i voda iz cjevovoda pitke vode ne bi ulazila u prostor zahvaćen klizanjem terena.

Zatraženo je da se odmah izvrši prekid snabdijevanja plinom i pitkom vodom cjevovodima koji se nalaze u zoni deformacije kolovozne konstrukcije, a iznad stambenih objekata u ovoj ulici.

Obzirom da je veliki obuhvat zahvaćen ovim problemom, kao i visoku cijenu koštanja izvođenja radova,  sve aktivnosti će se odvijati fazno sa prioritetima koje će odrediti projektant. Period izvođenja ovih radova je minimum dvije godine imajući u vidu cijenu koštanja i veoma otežane uvjete izvođenja radova.

Općina Novo Sarajevo će poduzeti hitne mjere da se saniraju potporni zidovi, kao i da se  put što prije stavi u funkciju.