Aktivnosti Općinske izborne komisije

Centar za registraciju u mjesnim zajednicama Općinska izborna komisija Novo Sarajevo već provodi plan i program priprema za predstojeće lokalne izbore koji će se održati iduće godine. Uočeno je da je odziv za registraciju i preregistraciju birača nedovoljan, pa je zbog toga odlučeno da se Centar za registraciju, koji je do sada bio u zgradi Općine Novo Sarajevo, dislocira u prostore mjesnih zajednica.
Sačinjen je i program rada na terenu i dostavljen sekretarima u osamnaest mjesnih zajednica. Centar za registraciju već je dislociran u prostorije MZ Pofalići II u Humskoj 630.
Od Nihada Pehlića, referenta za registraciju birača kojeg smo zatekli u prostorijama Centra u Pofalićima saznali smo da je ova akcija već opravdala očekivanja jer se znatno povećao broj građana koji dolaze u Centar radi registracije, preregistracije, provjere u biračkom spisku.
– Do 5. oktobra, kaže nam Pehlić, Centar će biti u prostorijama MZ Pofalići II, zatim ćemo petnaest dana biti u prostorima MZ Pofalići I, a nakon toga i u ostalim mjesnim zajednicama. Da bi se izvršila registracija potrebno je da građanin donese fotokopiju lične karte i uvjerenje o državljanstvu.
Predsjednik Općinske izborne komisije Novo Sarajevo Mirsada Kazazić naglašava da je Komisija izvršila i analizu uslova rada na pojedinim biračkim mjestima i da je primjećeno da neke prostorije ne pružaju optimalne uslove za rad biračkog odbora i provođenje izbora, pa je odlučeno da se neka biračka mjesta izmjeste u druge, uslovnije prostorije o čemu će građani biti blagovremeno informisani.

Share Follow View