example

Otvoren trei tematski park za djecu u ulici Envera ehovia

Svečanim puštanjem balona u zrak otvoren je, 09. oktobra ove godine, treći tematski park  za djecu od tri godine u ulici Envera Šehovića (blok zgrada od broja 4-24).

Otvaranju su prisustvovali općinski načelnik Nedžad Koldžo sa saradnicima, predstavnici Savjeta mjesnih zajednica, roditelji sa djecom, kao i mališani iz vrtića „Rosica“.

Vrijednost ugovorenih i izvedenih radova na trećem tematskom parku u ulici Envera Šehovića  je 339.300,00 KM, a izvođač radova je firma „Mibral” d.o.o. Sarajevo.

U obraćanju prisutnima, općinski načelnik Nedžad Koldžo je naglasio da je treći tematski park i igralište  za djecu od tri godine površine oko 2.340 m²,  a uz igralište je izgrađena biciklistička staza sa osnovnim saobraćajnim znakovima koji animiraju djecu za učenje vožnje na biciklima kao i osnovnim pravilima u biciklističkom saobraćaju.

Osnova igrališta je kružnica, unutar koje su montirane sprave za igru djece: penjalice, ljuljačke, klackalice i tobogani. Centralni dio igrališta je zelenim pojasom i metalnom ogradom visine od 1,2 m odvojen od biciklističke staze uz koju su postavljene klupe za sjedenje i kante za otpatke. Unutar samog igrališta, kao i na zelenim površinama uz pješačke koridore, zasađene su nove sadnice stabala, živa ograda i cvijeće  Pored postojeće ulične rasvjete, igralište je dodatno osvjetljeno sa još četiri nova rasvjetna stuba.

Za sva tri tematska parka i igrališta koja su izgrađena u ulici Envera Šehovića koji zadovoljavaju stroge evropske norme o sigurnosti izdvojeno je oko 1.145.300 KM, naglasio je općinski načelnik.

Podsjetio da su, tokom prethodne dvije godine, izgrađena dva tematska parka u ulici Envera Šehovića. Prvi je zvanično otvoren u septembru 2018. godine i namijenjen je djeci svih uzrasta, a prilagođen je djeci sa poteškoćama u razvoju, odnosno umanjenim tjelesnim sposobnostima. U tom tematskom parku i igralištu je ugrađena meka gumena podloga – tartan koja omogućava sigurno igranje, a sadrži i zelenu površinu sa klupama i stolovima za odmor. Od rekvizita su ugrađeni: klackalice, ljuljačke, njihalica i vrtuljak prilagođene djeci sa poteškoćama u razvoju. Asfaltirane su i pješačke staze oko igrališta u stambenom bloku, te postavljeni novi stubovi javne rasvjete.

Za djecu uzrasta od šest godina i više izgrađen je drugi tematski park koji je svečano otvoren u oktobru 2019. godine.  Taj tematski park i igralište je površine oko 2.340 m² sa sportskim terenom za fudbal i košarku sa visokom ogradom i multifunkcionalnim sportskim podom, ograđenim dijelom za razgibavanje djece, kao i biciklističkom stazom. U obuhvatu parka nalaze se klupe za odmor, kante za otpatke, stalci za bicikle, te su  uređene zelene površine sa niskim i visokim rastinjem.

Na kraju se općinski načelnik Nedžad Koldžo zahvalio predstavnicima Savjeta mjesnih zajednica i izvođaču radova na saradnji u realizaciji ovog značajnog projekta, te uputio molbu svima koji posjećuju park da ga čuvaju od oštećenja.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
STIPENDIJE 2023/2024: Objavljena preliminarna lista kanditata

Objavljena preliminarna lista kandidata koji ispunjavaju i ne ispunjavaju uslove za dodjelu ...

Javni poziv udruženjima/fondacijama za predaju prijedloga projekata ...

Javni poziv Smjernice Prilozi (osam priloga) PRILOG 1: Projektni ...

Završena prva faza radova na adaptaciji igrališta Treće gimnazije

U okviru realizacije projekta sanacije vanjskih igrališta novosarajevskih škola, ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo