example

Općina Novo Sarajevo podržala rad i projekte Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca u 2022. godini

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca predstavlja izuzetno važno i aktivno udruženje, koje svojim djelovanjem doprinosi pokretanju i kretanju društvenih procesa.

Cijeneći historijsku ulogu Vijeća, načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović i predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca prof.dr. Nedžad Mulabegović potpisali su Ugovor o dodjeli sredstava za podršku rada, projekata i projektinih aktivnosti Vijeća u iznosu od 10.000 KM.

U svom obraćanju, načelnik dr. Tanović istakao je da se radi o nastavku saradnje koja je započela prošle godine izdvajanjem sredstva u iznosu od 10.000 KM za sufinansiranje realizacije projekta „Izrade XI toma enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika autora akademika Dževada Jahića“, a koji predstavlja kapitalni leksikografski poduhvat koji se provodi već 20 godina, a koji bi se u konačnici trebao sastojati od najmanje XVI tomova.

– Općina Novo Sarajevo prepoznala je Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca kao udruženje od iznimne važnosti za očuvanje državnosti BiH, te bošnjačke nacionalne baštine, stoga kao društveno – odgovorna lokalna zajednica nastavit ćemo i u narednom periodu podržavati rad i programe Vijeća, poručio je načelnik Tanović.

Od prošle godine, a nakon niza godina nerazumijevanja od strane prijašnje lokalne vlasti, Općina Novo Sarajevo se aktivno uključila u sufinansiranje projekata i projektnih aktivnosti ovog Vijeća, poručio je u svom obraćanju za medije predsjednik Vijeća prof.dr. Nedžad Mulabegović.

– Imamo vrlo široku paletu aktivnosti, a u epicentru našeg interesa je realizacija nekoliko krucijalnih projekata koji su relevantni za cijelu BiH, prije svega tu mislim na projekte  izrade Enciklopedijskog rječnika Bosanskog jezika, projekat izrade Opšte enciklopedije Bosne i Hercegovine koja predstavlja ličnu kartu države, zatim projekat koji traje već pet godina a to je pitanje saradnje bošnjačkih nacionalnih vijeća na prostorima Zapadnog Balkana, te ostali projekti, istakao je prof.dr. Mulabegović.

Sredstva u iznosu od 10.000 KM Vijeće će koristiti za sufinansiranje rada i programa u skladu sa Planom i programom rada Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca u 2022. godini.


BRZI LINKOVINAJNOVIJE VIJESTI
STIPENDIJE 2023/2024: Objavljena preliminarna lista kanditata

Objavljena preliminarna lista kandidata koji ispunjavaju i ne ispunjavaju uslove za dodjelu ...

Javni poziv udruženjima/fondacijama za predaju prijedloga projekata ...

Javni poziv Smjernice Prilozi (osam priloga) PRILOG 1: Projektni ...

Završena prva faza radova na adaptaciji igrališta Treće gimnazije

U okviru realizacije projekta sanacije vanjskih igrališta novosarajevskih škola, ...


KONTAKT
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 16:00
Šalter sala
Ponedjeljak - Petak
07:30 - 18:00
OSNOVNI KONTAKT PODACI
Zmaja od Bosne 55
71000 Sarajevo, BiH
Centrala tel: +387 33 492-100
Depozitni račun (račun za prikupljanje javnih prihoda):
1411965320011288 Bosna Bank International d.d.
Press
71000 Sarajevo, BiH
tel: +387 33 492-276, +387 33 492-275
fax: +387 33 492-342
© Općina Novo Sarajevo