Besplatna škola plivanja za novosarajevske osnovce

Općinski načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i direktor JP ”Olimpijski bazen Otoka” Enes Peštek, 13. juna ove godine, potpisali su Sporazum o realizaciji programskih aktivnosti za 2019. godinu, a kojom je predviđen nastavak besplatne škole plivanja za novosarajevske osnovce.

U svom obraćanju, općinski načelnik Nedžad Koldžo je istakao da Općina Novo Sarajevo već jedanaestu godinu zaredom realizira projekat škole plivanja, a u program je uključeno osam osnovnih škola, Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Vladimir Nazor“, te Škola za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje koji su prošli Halwick metodu učenja plivanja. Za sve učenike biće osiguran i prijevoz od škole do bazena i nazad, naglasio je općinski načelnik.

Kroz realizaciju projekta Škole plivanja, u toku ovih jedanaest godina, prošlo je blizu 6.500 učenika, a sve sa ciljem edukacije djece osnovnim plivačkim vještinama i usavršavanja pravilnog izvođenja plivačkih tehnika.

Dosadašnji rezultati pokazali su veliku zainteresiranost učenika za plivanje, značajno smanjenje broja neplivača u školskoj populaciji i priliku za promociju plivanja kao zdravog sporta.

Direktor JP „Olimpijski bazen Otoka“ Enes Peštek zahvalio se Općini Novo Sarajevo i općinskom načelniku na dugogodišnjoj podršci, te naglasio da će se učenici novosarajevskih osnovnih škola tokom obuke upoznati sa četiri osnovne tehnike plivanja.

Programom edukacije neplivača su obuhvaćeni učenici od II do IX razreda, a na kraju obuke, biće organizovan plivački miting svih polaznika kako bi se uvidjeli rezultati napretka u plivanju i probudio takmičarski duh kod učesnika.

Za ove namjene Općina Novo Sarajevo izdvojila je sredstva u iznosu od 40.000 KM.