Centralna manifestacija povodom obilježavanja Dana Općine i Pofalićke bitke

Povodom obilježavanja 16. maja, Dana Općine Novo Sarajevo i Pofalićke bitke, delegacija Općine Novo Sarajevo prevođena općinskim načelnikom Nedžadom Koldžom položila je cvijeće i odala počast šehidima i poginulim borcima na spomen obilježjima Velešići” i „Pofalići”. Cvijeće su položili i predstavnici boračkih udruženja, članovi porodica šehida i poginulih boraca, savjeti mjesnih zajednica, učenici OŠ Velešićki heroji” i OŠ Pofalići”i brojni građani.

U znak sjećanja na jednu od strateških bitki za odbranu Sarajeva, na spomen obilježju Pofalići počast šehidima i poginulim borcima odali su i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko, predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić, te predstavnici federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Intoniranjem himne BiH počela je centralna manifestacija obilježavanja Dana Pofalićke bitke. Prisutnim posjetiocima između ostalih, obratili su se  Nusret Aganović, predsjednik Udruženja „1. Slavna – 111. Viteška brigada“, učesnik bitke Jusuf Lošić koji je održao i historijski čas, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko, kao i općinski načelnik Nedžad Koldžo.

U svom obraćanju, općinski načelnik Nedžad Koldžo istakao je da mladi naraštaji trebaju znati sve što se dešavalo na ovim prostorima tokom agresije na našu zemlju od 1992. do 1995. godine, te se na ovakva obilježavanja i sjećanja trebaju odazivati  u što većem broju. Zahvalio se svima koji su došli na ovu manifestaciju i građanima čestitao Dan Općine Novo Sarajevo.

Centralnoj manifestaciji, prisustvovala je  i predsjedavajuća Općinskog vijeća Ane Baltić, predstavnici boračkih udruženja, članovi porodica šehida i poginulih boraca, predstavnici savjeta mjesnih zajednica, učenici, direktori osnovnih škola, te brojni građani Pofalića i Novog Sarajeva.

Učenici OŠ „Malta“ priredili su kulturno – umjetnički program, nakon čega su uručeni pehari i diplome najboljim ekipama malonogometnog turnira „Zahir Panjeta“, održanog u okviru obilježavanja Dana Općine.

Nakon zvaničnog dijela programa, upriličen je iftar u centralnoj džamiji u Pofalićima.

Svečana sjednica savjeta mjesnih zajednica „Pofalići I“ i „Pofalići II“, povodom obilježavanja Dana ovih mjesnih zajednica održana je, 15. maja ove godine, u prostorijama MZ „Pofalići I“.