Dječiju kuću Novo Sarajevo posjetili predsjedavajući Doma naroda PS BiH Bakir Izetbegović i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka

Dječiju kuću Novo Sarajevo u ulici Grbavička bb posjetili su, 12. novembra ove godine, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bakir Izetbegović i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka. Oni su, u pratnji općinskog načelnika Nedžada Koldže, obišli ovaj objekat i upoznali se o brojnim sadržajima za djecu. Predstavljene su brojne mogućnosti i sekcije od inovatorske, likovne, muzičke, kao i baletske. Imali su priliku da se upoznaju i sa kvalitetom koju nudi multifunkcionalna sala sa pozornicom za koncerte, predstave i filmske projekcije, biblioteka, kao i sa ostalim  aktivnostima koji se dešavaju u Dječijoj kući.

Tokom obilaska voditelji sekcija upoznali su goste o radionicama koje se sada održavaju u ovom objektu uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

Objekat “Dječija kuća” jedan je od najznačajnijih projekata Općine Novo Sarajevo i kao takav dio je revidirane Strategije razvoja Općine Novo Sarajevo do 2023. godine koji je zvanično otvoren u martu 2019. godine.

Nakon obilaska, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović izjavio je  da ovaj objekat pruža raznovrsne mogućnosti djeci za napredovanje u raznim sferama, svega onoga što je budućnost ove zemlje i jedna takva nova generacija nam treba za 21. vijek.

„Naš načelnik Nedžad Koldžo je poznat po tome što se brine za stare osobe na Novom Sarajevo i drago mi je vidjeti da se još bolje brine za one koji tek dolaze. Dječija kuća u Novom Sarajevu ne zaostaje za europskim objektima ovoga tipa. Kompletna je, nudi sve što treba i to je za čestitke, rekao je Izetbegović.

Gradonačelnik Abdulah Skaka je naglasio da je Grad Sarajevo realizovao niz projekata u saradnji sa Općinom Novo Sarajevo.

„S druge strane, jako sam tužan što u Starom Gradu ne postoji nijedan sličan ovakav objekat.  Ovo što smo danas vidjeli je stvarno nevjerojatno da postoji objekat koji ispunjava ne samo europske, već i svjetske norme kada je tehnologija u pitanju i da su mladi ljudi okupljeni na jednom ovako lijepom mjestu. Vjerujem da će u idućoj godini kada korona virus bude iza nas Dječija kuća zaživiti u punom kapacitetu, kazao je gradonačelnik.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo istakao je da su današnji gosti imali priliku da vide sve što nudi Dječija kuća.  Podsjetio je da u vremenu pandemije, iako ne može da funcioniše u punom kapacitetu, bez obzira  na to radi, te zauzima zavidno mjesto u segmentu brige za djecu.

„Činjenica da  veliki broj djece  dolaze na različite sekcije govori o tome da je objekat ispunio svoj cilj. Izuzetno sam ponosan na svoje saradnike  koji su uspjeli da realizuju ovaj projekat koji nije bio nimalo lak kako bismo ga prilagodili svjetskim trendovima i doveli do toga što danas imamo. Ono sto je najvažnije jeste da su sve sekcije besplatne i tako će i ostati za budućnost generacija koje dolaze“, zaključio je načelnik Koldžo.

Share Follow