Dvodnevni naučno popularni skup “Volim matematiku”

U prostorijama Dječije kuće, 13. i 14.marta 2023. godine održava se dvodnevni naučno popularni skup “Volim matematiku” s ciljem promovisanja matematike kao neophodne komponente nauke, tehnologije, inžinjerstva i veoma koristan alat za razumijevanje svijeta, kroz panel diskusije i 80 izlaganja.

Otvaranju ovog značajnog skupa prisustvovala je ministrica Naida Hota Muminović, profesorice Ekonomskog fakulteta i prirodno matematičkog fakulteta UNSA, predstavnici Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo, predstavici Udruženja matematičara Kantona Srajevo koji su organizatori, predstavnici Općine Novo Sarajevo, predstavnici općine Centar, te brojni učenici osnovnih i srednih škola, te studenti.

Ovaj međunarodni dan obilježava se u cijelom svijetu od 1988. godine, a prvi zapisi o matematici, na papirusu, datiraju od prije nove ere u Egiptu.

U 2023. godini planirano je 2.000 manifestacija , među kojima je i ova koja se održava u Novom Sarajevu.

Organizovana je izložba naučnih radova učenika i srudenata iz oblasti ove prirodne nauke, a Općini Novo Sarajevo dodjeljena je Zahvalnica za podršku i doprinos promoviranju značaja i vrijednosti matematike.

Share Follow View