Evropska Noć istraživača u petak, 27. septembra na Vilsonovom šetalištu

U prostorijama Evropske unije 24. septembra ove godine povodom osme po redu “Evropske noći istraživača” u BiH održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen program manifestacije namijenjene promociji značaja nauke i istraživačkog rada za društveni i ekonomski razvoj.

“Ponosni smo što smo i ove godine, tačnije po sedmi put, domaćini jedne ovako važne manifestacije, naročito kada se radi o motivaciji mladih da se uključe u istraživačke projekte. Naš cilj je da mladima približimo nauku kao nešto što je dostupno svima, te da ih podstaknemo da se bave tehničkim i srodnim naukama, istakao je ovom prilikom općinski načelnik Nedžad Koldžo, te pozvao sve zainteresovane građane da se pridruže 27.septembra na Vilsonovom šetalištu u 17.00 sati.

Na konferenciji su se novinarima obratili i Ginaluca Vannini, predstavnik Delegacije Evropske unije u BiH, Suvad Džafić, pomoćnik ministra za nauku i kulturu Ministarstva civilnih poslova BiH, Aiste Lehman, projekt koordinatorica TIDEA d.d., Goran Koranović, ispred Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, te Dženan Kovačić, član Udruženja genetičara BiH (Burch univerzitet).

U okviru “Evropske noći istraživača 2019” u BiH i ove godine posjetiocima će biti predstavljeno mnoštvo zabavno-informativnih sadržaja, kroz različite interaktivne eksperimente, predavanja i igre, te naučnu zabavu na kraju.

U Bosni i Hercegovini manifestacija se ove godine održava u petak 27. septembra sa početkom u 17.00 sati  u Sarajevu na Vilsonovom šetalištu.

Evropska Noć istraživača je pokrenuta 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije i organizuje se svakog posljednjeg petka u mjesecu septembru, s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život.

Ove godine, Noć istraživača obilježava se u preko 350 gradova širom Evrope i devet gradova Bosne i Hercegovine: Banjaluci, Bijeljini, Brčkom, Konjicu, Goraždu, Mostaru, Sarajevu, Trebinju i Tuzli.

Od 2014. godine „Noć istraživača“ je postala „Evropska noć istraživača“ pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020.