U Memorijalnom centru „Novo Sarajevo” održani časovi historije za učenike novosarajevskih osnovnih škola

U okviru realizacije projekta „Obilježavanje značajnih datuma, događaja i ličnosti iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine“ kojeg provodi Udruženje 1. Slavna-111. Viteška brigada” Sarajevo u Memorijalnom centru „Novo Sarajevo“, od 18. do 26. novembra ove godine, održani su časovi historije za učenike osmih i devetih razreda osnovnih škola sa područja Općine Novo Sarajevo. Predavači su bili učesnici tih događaja, komandanti brigada i bataljona, te komandiri četa.

Učenicima osnovnih škola: „Kovačići”, „Grbavica II”, „Velešićki heroji”,  „Hrasno“, „ Grbavica I“, „Velešićki heroji“, „Malta“, „ Pofalići“, „Čengić Vila I” i  „Aneks“, omogućeno je i da pogledaju ratne eksponate i ratne fotografije.

Cilj projekta je čuvanje i sjećanje na ratni put 1. Slavne-111. Viteške brigade, kao i podsjećanje na period agresije na državu Bosnu i Hercegovinu.

Općina Novo Sarajevo podržala je projekat „Obilježavanje značajnih datuma, događaja i ličnosti iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine“ putem Javnog poziva za projekte iz oblasti boračko – invalidske zaštite.