Krizni štab Ministarstva zdravstva o mjerama pred nadolazeće praznike

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, na sjednici održanoj 22.11.2021. godine, razmatrao je epidemiološku situaciju u Kantonu Sarajevo, te zaključio da će se ona pomno pratiti na 14-dnevnoj osnovi ili po potrebi i češće, kao i da će se u skladu sa tim donositi dodatne mjere ili preporuke. Također, u dostupnoj informaciji, navodi se sljedeće :

„Pozivaju se građani svih dobnih skupina u Kantonu Sarajevo, kojima je prošlo više od šest mjeseci od druge doze, na vakcinaciju trećom – Booster dozom.

Grad Sarajevo i “ZOI ’84” obratili su se ovom štabu povodom organizacije događaja centralnog dočeka Nove 2022. godine na otvorenom u Sarajevu i Ski sezone 2021/2022. godine na Bjelašnici i Igmanu, a koji će se organizirati u skladu sa smjernicama Kriznog štaba.

Štab će izdati smjernice za održavanje ovih događaja nakon sastanka Ministarstva zdrasvtva KS sa predstavnicima Grada Sarajeva, Turističke zajednice KS, JU Dom zdravlja KS, JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS, KJP “ZOI 84” , firme “MEDIT” d.o.o. Sarajevo, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i Ministarstva unutrašnjih poslova KS.

Naložen je i pojačan inspekcijski nadzor KUIP-a i organa policije MUP-a KS 26. novembra (Black Friday), u svim tržnim centrima i mjestima masovnog okupljanja u KS.

Radni tim Kriznog štaba MZ za izradu terapijskog protokola će dostaviti javnim zdravstvenim ustanovama putem, resornog monistarstva, revidirani dio dokumenta “Protokol o novim lijekovima, indikacijama i farmakološkom učinku”, a prema najnovijim preporukama i vodičima.

“Krizni štab MZ oštro osuđuje svaki vid medijskih nastupa nestručnih lica kojima se daje prostor za antivaksersku kampanju, čime se direktno ugrožava zdravlje stanovnika prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, što podliježe krivičnoj odgovornosti, te će biti upućeno Stručnom savjetodavnom tijelu Federacije BiH i Etičkom komitetu MZ KS na očitovanje”, navedeno je na ovom sastanku. Ministarstvo zdravstva će poduzeti sve mjere da se sankcionišu takvi istupi.

Ovim putem Krizni štab MZ poziva sve medije na pomoć i saradnju u propagiranju naučno utemeljenih informacija u cilju zaštite zdravlja stanovništva.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini.

Na kraju, iz ovog Ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere“.

Informacija je preuzeta sa web stranice Vlade KS: https://vlada.ks.gov.ba/aktuelnosti/novosti-vezane-za-koronu-virus/krizni-stab-ministarstva-zdravstva-o-mjerama-pred

Share Follow View