Mirhunisa Zukić posjetila Općinu Novo Sarajevo

Mirhunisa Zukić, predsjednik Saveza izbjeglih i raseljenih lica Bosne i Hercegovine sa saradnicima posjetila je Općinu Novo Sarajevo kako bi se upoznala sa aktivnostima koje se provode u Novom Sarajevu, a koje za cilj imaju što brži povratak raseljenih i izbjeglih lica. Načelnik Općine Novo Sarajevo Krunoslav Raspudić upoznao je goste, između ostalog, i sa obnovom devastiranog stambenog fonda.
– U zgradama kolektivnog stanovanja u Novom Sarajevu, napomenuo je Raspudić, devastirano je oko 800 stanova što je 36 posto od ukupno devastiranog stambenog fonda, a što je najveći procenat devastiranog stambenog fonda u Kantonu Sarajevo. U toku je sanacija zajedničkih dijelova nebodera na Trgu heroja 12 i 16, zgrada u Ulici Hamdije Čemerlića 31-37, Emerika Bluma 3-3a i Kemala Kapetanovića 36, što znači da će se sanacijom zajedničkih dijelova stvoriti uslovi za sanaciju 340 stambenih jedinica u koje će se moći vratiti 340 porodica.
Savez izbjeglica će, kako je na kraju istakla Mirhunisa Zukić, podržati nastojanja Općine Novo Sarajevo za stvaranjem uslova za što brži povratak raseljenih, kojih na području Novog Sarajeva ima 4854 sa regulisanim statusom.

Share Follow View