Na platou brda Žuč obilježena godišnjica bitke i Dan odbrane Općine Novi Grad

Polaganjem cvijeća na spomen obilježju na mjestu pogibije ratnih komandanata Envera Šehovića, Zahira Panjete i saboraca, kao i na Orliću, te centralnom manifestacijom na platou brda Žuč, 8. juna ove godine obilježena je 27. godišnjica bitke za brdo Žuč i Dan odbrane Općine Novi Grad. Cvijeće su na spomen obilježju položile su brojne delegacije među kojima je i delegacija Općine Novo Sarajevo i time  odali počast svim šehidima i poginulim borcima.

Na Centralnoj manifestaciji kojoj je prisutvovao veliki broj boraca, članova porodica šehida i poginulih boraca, zvaničnika, učenika novogradskih škola i građana održan je historijski čas, dodijeljeno je i općinsko priznanje „Zlatna plaketa odbrane Općine Novi Grad“.

Prisutnima se obratio i općinski načelnik Nedžad Koldžo koji je istakao značaj ove bitke u odbrani od agresije na Bosnu i Hercegovinu.

U znak sjećanja na herojski put boraca Armije RBiH, na platou brda Žuč, upriličen je i prigodan kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili članovi nekadašnje Umjetničke čete.

Na platou Golog brda organizovan je i zajednički ručak za više od 2.500 prisutnih građana, članova porodica šehida i poginulih boraca, boračkih udruženja i učenike.

Bitka na Žuči bila je jedna od ključnih za odbranu Sarajeva i BiH u proteklom ratu. Tog dana osujećena je namjera agresora da Sarajevo podijeli na dva dijela. Na ovaj dan 1992. godine u akciji jedinica Teritorijalne odbrane BiH iz tri sarajevske općine, Novo Sarajevo, Novi Grad, i Vogošća, oslobođeno je brdo Orlić, te plato na Žuči