djmedia:160

Nagrađen najbolji literarni rad

Povodom Dana MZ Trg heroja u OŠ Hrasno održano je takmičenje u košarci, matematici, fizici i za nabolji literarni rad.
Selma Muharemović, učenica VIII-3 napisala je najbolji literarni rad koji objavljujemo :

   

djmedia:160    

Moja Mjesna zajednica

Danas MZ “Trg heroja” slavi svoj 11-ti rođendan. Naziv “Trg heroja” sasvim zasluženo je dobila ratne 1992. godine, u čast herojstva stanovnika ovog kvarta.Prva borbena linija. Dvije ulice i neprijatelj koji se vidi prostim pogledom. Ranije, to je bio trg “Pere Kosorića”, narodnog heroja iz II. svjetskog rata.Postoji neka čudna povezanost tog ranijeg naziva i ovog novog. Jedan heroj koji se nekad borio za slobodu i bio partizan negdje na ratištu i heroj na kućnom pragu, ulici, naselju…To su bili istinski heroji koji su stajali kao branik ulaska neprijatelja u grad.
Gorjeli su plavi neboderi, “Loris” i “Elektroprivreda”, sa Željinog stadiona nadirali neprijateljski specijalci u pancirima, pucao snajper sa šopinga i Hrasnog brda, padale granate i…Nisu mogli proći ! Heroji su bili momci u farmerkama i patikama, slabo naoružani, žene koje su išle na posao i kuhale, djeca koja su išla u školu u podrumu zgrade…
MZ “Trg heroja” bila je smještena u našoj školi, na borbenoj liniji i herojski se borila da humanitarna pomoć stigne do svake porodice, da ima lijekova i odjeće, malo brašna, ulja, makarona, poneka konzerva i…Sjećam se gumenih čizama za mene i jakne za mamu.
Danas MZ “Trg heroja” polako vraća stari sjaj, tragovi rata blijede, gradi se i obnavlja. Možda će za koju godinu biti ljepša nego što je bila ranije, ali naziv joj nikada ne treba promjeniti.
Da se ne zaboravi.