Nove preporuke Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju FBiH o booster dozama

 

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo objavlilo je nove preporuke Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju FBiH o booster dozama.

Prema njima, booster dozu mogu primiti osobe starije od 18 godina najranije tri mjeseca od prijema druge doze, ako nisu bolovale COVID-19. Osobe koje su preboljele COVID-19 i primile dvije doze vakcine, ovu dozu mogu primiti najranije šest mjeseci od prijema druge doze.

Prioritet za booster dozu su starije osobe i osobe koje spadaju u rizične grupe. Krizni štab Ministarstva zdravstva KS upozorava na obavezno vakcinisanje ovom dozom svih zdravstvenih radnika koji dolaze u kontakt sa pacijentima.

Kao booster dozu može se primiti ista ili različita vrsta vakcine u odnosu na prve dvije doze.

Zemlje u Europi bilježe sve veći broj slučajeva COVID-19, kao i povećanje stope hospitalizacije, uzrokovane širenjem omikron varijante koronavirusa.

Vakcine nastavljaju sprečavati teške oblike bolesti i smrtne ishode, a podaci pokazuju da je broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva najmanji u onim državama s najvišim stopama vakcinacije.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo poziva sve one koji još nisu da obave svoju vakcinaciju na bilo kojem punktu u domovima zdravlja KS. Također, svoju vakcinaciju mogu obaviti i ovog vikenda u Importanne Shopping Centru, od 10 do 15 sati. Na raspolaganju će im biti vakcine Pfizer, Moderna i Sinopharm za prvu, drugu ili treću dozu”.

Informacija je preuzeta sa web stranice Vlade KS:https://vlada.ks.gov.ba/aktuelnosti/novosti-vezane-za-koronu-virus/objavljene-nove-preporuke-za-imunizaciju-booster

Share Follow View