Obilježen Dan državnosti BiH

U povodu ovog značajnog dana u bosanskohercegovačkoj historiji, delegacija Općine i Općinskog vijeća Novo Sarajevo položila je cvijeće na spomen obilježjima i odala počast svima onima koji su dali svoje živote u odbrani naše domovine u periodu 1941-1945. i 1992-1995.

Obilježavanje 25. novembra – Dana državnosti BiH počelo je podizanjem zastave i intoniranjem himne na brdu Hum. Počast je odata na spomen-obilježjima kod Vječne vatre, na mezarju Kovači i mezarju prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995, kao i na Spomen-parku Vraca.

Ovom događaju prisustvovali su načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović, predsjedavajući Općinskog vijeća Novo Sarajevo Robert Pleše, zamjenici predsjedavajućeg Općinskog vijeća Novo Sarajevo Nijaz Džaka i Nedim Salihagić, kao i vijećnici Općinskog vijeća Novo Sarajevo. Načelnik Tanović je posjetio i položio cvijeće na gradskim grobljima Lav, Sv. Josip, Sv. Marko i mezarju Stadion.

Cvijeće su na spomen obilježja danas položile i brojne delegacije, predstavnici državnih, federalnih, kantonalnih i lokalnih zakonodavnih i izvršnih vlasti, političkih stranka, udruženja građana, SABNOR-a BiH i Kantona Sarajevo, kao i Koordinacije boračkih udruženja Kantona Sarajevo.

U povodu Dana državnosti večeras je održana i svečana akademija u Vijećnici.

Na današnji dan 1943. godine u Mrkonjić Gradu održano je zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine – ZAVNOBIH-a na kojem je donesena odluka o obnovi državnosti BiH. Potvrđene su njene historijske granice. Ono što je najbitnije da je tada odlučeno da BiH bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih njenih naroda i narodnosti.

Share Follow View