Obilježen dan pogibije heroja Envera Šehovića i njegovih saboraca

Na današnji dan, prije 29. godina, život za odbranu domovine dao je heroj Enver Šehović, komandant 1. viteške motorizovane brigade. U haremu Alipašine džamije danas je obilježena godišnjica njegove pogibije i pogibije njegovih saboraca, heroja Zahira Panjete, Esada Panjete i Zlatka Kalamujića.

Na Golom brdu 27. jula 1993. godine za odbranu Bosne i Hercegovine živote je položilo i 18 specijalaca pripadnika RMUP-a BiH – Odreda policije „Bosna“.

Uz članove porodica poginulih, njihovih saboraca i mnogobrojnih zvanica i delegacija Općine Novo Sarajevo predvođena načelnikom Općine, dr. Hasanom Tanovićem odala je počast i položila cvijeće herojima odbrane domovine.

Enver Šehović posthumno je odlikovan najvišim armijskim odlikovanjem Ordenom heroja oslobodilačkog rata, a 1992. godine odlikovan je Zlatnim ljiljanom.

Zahir Panjeta odlikovan je odlikovanjem Zlatni ljiljan.

U julu 1993. godine u borbama za odbranu brda Žuč živote je položilo 89 pripadnika Prve  motorizovane brigade Prvog korpusa Armije RBiH.

Načelnik dr. Tanović prisutnima je pojasnio kako Općina Novo Sarajevo intenzivno radi na realizaciji projekta izgradnje spomenika heroju odbrambeno – oslobodilačkog rata Enveru Šehoviću i njegovim saborcima na brdu Žuč.

  • Za izgradnju spomenika Općina Novo Sarajevo planirala je u Budžetu za 2022. godinu sredstva u iznosu od 50.000,00 KM. Prihvaćen je prijedlog Udruženja „1. Slavne – Viteške brigade„ da se za spomenik pribave sve potrebne saglasnosti i dozvole od Općine Novi Grad, te da se ne ide u sanaciju postojećeg obilježja stradanja heroja, nego u izgradnju novog spomenika komandantu i heroju odbrambeno – oslobodilačkog rata Enveru Šehoviću i njegovim saborcima. Završetak izgradnje planiran je do 27. jula 2023. godine, na 30. godišnjicu njihove pogibije – naglasio je dr. Tanović.
Share Follow View