Obilježen Dan sjećanja na pijaci Markale

U Narodnom pozorištu Sarajevo, 5. februara ove godine, održana je Zajednička komemorativna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Sarajeva i općinskih vijeća općina sa područja Kantona Sarajevo povodom obilježavanja Dana sjećanja na sve stradale građane Sarajeva u periodu opsade 1992. – 1995. godine.

Komemorativnoj sjednici prisustvovala je delegacija Općine i Općinskog vijeća Novo Sarajevo predvođena općinskim načelnikom Nedžadom Koldžom.

Nakon sjednice, polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem Fatihe obilježena je 25. godišnjica masakra na pijaci Markale kojoj su prisusvovali predstavnici državnih, federalnih, gradskih, te općinskih vlasti sa područja Kantona Sarajevo.

Stradalih su se sjetili oni koji su preživjeli masakr, ali i njihove komšije, prijatelji i drugi građani koji su položili vijence i odali počast sugrađanima koji su ubijeni na ovom mjestu.

Podsjećamo, 5. februara 1994. godine u podnevnim satima projektil kalibra 120 milimetara ispaljen sa agreskorskih položaja na području sela Mrkovići pao je na gradsku pijacu Markale. U tom stravičnom zločinu ubijeno je 68, a ranjena 142 naša sugrađanina.

Najveći masakr građana Sarajeva u period agresije odabran je kao simbol obilježavanja Dana sjećanja na sve nevine građane Sarajeva, ubijene tokom 1.935 dana opsade ovog grada.