Obilježena 30. godišnjica od pogibije heroine Fadile Odžaković -Žute

Delegacija Općine Novo Sarajevo koju je predvodio Općinski načelnik dr. Hasan Tanović u povodu obilježavanja 30. godišnjica pogibije heroine Fadile Odžaković -Žute i njenih saboraca odala je počast i položila cvijeće na mezarju Lav.

Počast na mezarju Fadile Odžaković – Žute, kao i na mezarju “Lav” – centralno obilježje, odali su i predstavnici Federalnog ministarsta za pitanje boraca, zatim ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić, predstavnik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Kantona Sarajevo Ismet Godinjak, predstavnici Udruženja „1. Slavna – 111 Viteška brigada” – Sarajevo, kao i porodice šehida i poginulih boraca.

U svom obraćanju, načelnik dr. Hasan Tanović istakao je da će zajedno sa gradonačelnicom Grad Sarajeva Benjaminom Karić pokrenuti aktivnosti na izgradnji spomen-obilježja na mjestu pogibije heroine Fadile Odžaković – Žute na Orliću.

Fadila Odžaković – Žuta ranjena je 18. septembra 1992. godine na Orliću, a dva dana kasnije preminula u bolnici. Posthumno je odlikovana priznanjem značke „Zlatni ljiljan” i „Ordena zlatni grb sa mačevima”.

Share Follow View