Odluka o produženju važećih higijensko-epidemioloških mjera u Kantonu Sarajevo za narednih 14 dana

Na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, Vlada je na sjednici održanoj 04.11.2021.godine, donijela odluku o produženju važećih higijensko-epidemioloških mjera u Kantonu Sarajevo za narednih 14 dana. Primjenjuju se naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koje su duže vrijeme na snazi u Kantonu Sarajevo, s obzirom da, prema procjeni Kantonalnog kriznog štaba, nije postojala potreba za njihovim pooštravanjem.

Vlada je, na prijedlog Kriznog štaba, danas usvojila i nekoliko preporuka u vezi sa vakcinacijom.
Data je preporuka za vakcinaciju protiv COVID-19 sa trećom, tzv. “booster dozom”, za sve zdravstvene radnike kod kojih je proteklo šest mjeseci i više od prijema druge doze vakcine. Također je data preporuka za vakcinaciju djece starosne dobi od 12 godina protiv ove bolesti, uz saglasnost roditelja. Svim poslodavcima u Kantonu Sarajevo je preporučeno da odobre svojim uposlenicima tzv. plaćeni dan odsustva s posla tokom kojeg će se vakcinisati.

Vlada je naložila javnim ustanovama Dom zdravlja KS i Zavod za javno zdravstvo KS da organizuju vakcinalni tim i punkt za provođenje vakcinacije u tržnim centrima. Krizni štab Ministarstva zdravstva odredio je da će se u dane vikenda, 6. i 7. novembra 2021. godine, provesti vakcinacija građana u tržnom centru Sarajevo City Center, te 13. i 14. novembra u tržnom centru Bingo City Center u ulici Džemala Bijedića na Otoci.
Na raspolaganju će biti vakcine Moderna, Pfizer i Sinopharm.

Data je i preporuka provođenja webinara sa školama osnovnog i srednjeg obrazovanja, o temi vakcinacije djece i roditelja, a u organizaciji JU Zavod za javno zdravstvo KS.
Poručeno je da se epidemiološka situacija u Kantonu kontinuirano prati, a mjere će se revidirati i eventualno pooštravati u slučaju potrebe.
Napomena: Gore navedeni zaključak Vlade Kantona Sarajevo, nije dostupan u pdf formatu. Ukoliko se isti objavi, bit će Vam blagovoremeno dostavljen od strane Operativnog centra civilne zaštite ONS.

Informacija je preuzeta sa web stranice Vlade Kantona Sarajevo:
https://vlada.ks.gov.ba/aktuelnosti/novosti/ks-preporuka-za-vakcinaciju-djece-starije-od-12

Share Follow View