Drugi sastanak Partnerske grupe za razvoj Općine Novo Sarajevo

U zgradi Općine Novo Sarajevo, 8. jula ove godine, održan je drugi sastanak Partnerske grupe za razvoj Općine Novo Sarajevo koja predstavlja osnov za komunikaciju između općinske uprave i zainteresiranih strana u procesu revizije Integrirane strategije razvoja Općine Novo Sarajevo do 2023. godine.

Postupak revizije provodi Općinski razvojni tim  u saradnji sa UNDP-om i Komisijom za strateško planiranje, uz primjenu Metodologije integrisanog lokalnog razvoja (MiPRO).

Revidirana Strategija integriranog razvoja do 2023. godine je ključni strateško-planski dokument Općine Novo Sarajevo, koji treba da nastavi podsticanje započetog razvoja zajednice.

Strategija je izrađena od strane radnih tijela koje je imenovao načelnik općine uz puno učešće Komisije za strateško planiranje i razvoj općine, predstavnika javnog, privatnog i nevladinog sektora.

U obraćanju općinski načelnik Nedžad Koldžo zahvalio se svima koji su se odazvali pozivu, te iskazali interes za učešćem u ovom iznimno važnom procesu za Općinu Novo Sarajevo.  Poručio je da općina kao nosilac aktivnosti podstiče što veće učešće građana u kreiranju ovog dokumenta koji je bitan za razvoj ove lokalne zajednice i sveukupnog života.

Prezentaciju Strategije lokalnog razvoja Općine Novo Sarajevo 2014-2023 (revidirana za period 2019-2023) održala je Jasna Nikšić, koordinatorica Općinskog razvojnog tima, te predstavila zaključke socioekonomske analize, revidirane strateške ciljeve, operativni plan strategije koji uključuje plan implementacije, finansijski plan i mogućnosti finansiranja i realizacije.

Tokom sastanka prisutni su imali priliku dati svoje primjedbe sugestije i projektne prijedloge.