Održana 10. hitna sjednica Općinskog vijeća Novo Sarajevo

Općinsko vijeće Novo Sarajevo u srijedu, 09. marta ove godine održalo je 10. hitnu sjednicu Općinskog vijeća, a kojom je predsjedavao predsjedavajući Općinskog vijeća Robert Pleše.

Hitna sjednica je zakazana povodom razmatranja Zaključka u vezi sa aktom Centralne izborne komisije BiH od 22.02.2022. godine, što je bila i jedina tačka na predloženom dnevnom redu hitne sjednice.

Vijećnici Općinskog vijeća, nakon duže rasprave, usvojili su predloženi Zaključak kojim se zahtjev za otklanjanje nedostataka Centralne izborne komisije BiH odbija kao neosnovan. U obrazloženju se, između ostalog navodi da Općinsko vijeće Novo Sarajevo smatra da se u ovom slučaju ne može primijeniti predmetno Tumačenje člana 10. stav 6) Uputstva koje je navedeno u dostavljenom aktu Centralne iznorne komisije BiH, nakon donošenja Odluke o imenovanju šest članova Općinske izborne komisije Novo Sarajevo, kao i da je isto ne primjenljivo na tabelama koje su propisane Uputstvom.

Vijećnici su na 10. hitnoj sjednici usvojili i Zaključak kojim se zadužuje Pravobranilaštvo Općine Novo Sarajevo da, u slučaju da Centralna izborna komisija BiH svojim rješenjem ne da saglasnost na imenovanje šest članova Općinske izborne komisije Novo Sarajevo, zastupa Općinsko vijeće pred apelacionim Sudom BiH u ovom predmetu.

Share Follow View