djmedia:3100

Održan prvi dio 19. sjednice Općinskog vijeća Novo Sarajevo

Usvojen Pravilnik o raspodjeli novčanih sredstava za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje

 

djmedia:3100

 

Općinsko vijeće Novo Sarajevo, 31. maja ove godine, održalo je prvi dio 19. sjednice kojom je predsjedavala predsjedavajuća Vijeća Ana Baltić.

Vijećnici Općinskog vijeća usvojili Pravilnik o raspodjeli novčanih sredstava za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje. Razlozi za donošenje ovog Pravilnika su poboljšanja optimalnih uslova za podizanje nataliteta u društvu, pružanje podrške porodicama  u liječenju neplodnosti metodama vantjelesne oplodnje, te poduzimanje mjera za stimulisanje žena na rađanje putem vantjelesne oplodnje. U procesu izrade ovog Pravilnika  održano je niz sastanaka sa predstavnicima Zavoda zdravstvenog osiguranja, te postignut dogovor da će se sve žene kojima se od strane Zavoda dodjele sredstva za prvi pokušaj u iznosu od 4.000KM  i drugi pokušaj u iznosu od 2.000 KM uputiti u Općinu Novo Sarajevo  radi ostvarivanja daljih prva sufinansiranja troškova vještačke oplodnje.  Prema Pravilniku predviđeno da za prvi i drugi pokušaj Općina Novo Sarajevo obezbijedi polovinu sredstava koja dodjeljuje Zavod.

Na sjednici je usvojen i Zbirni izvještaj o rezultatima provedenih izbora za članove savjeta mjesnih zajednica na području općine Novo Sarajevo u 2018. godini, kao i Odluka o verifikaciji mandata članovima savjeta mjesnih zajednica na području općine Novo Sarajevo.

Nastavak 19. sjednice bit će zakazan za ponedjeljak 4. juna ove godine u 15.00 sati

Share Follow