Održana završna manifestacija u okviru projekta „Sanacija dijela Spomen parka Vraca“

Na Spomen – parku Vraca u četvrtak, 28. novembra ove godine upriličena je završna manifestacija u okviru realizacije projekta „Sanacija dijela Spomen parka Vraca“ koji se implementira  kroz partnerstvo dvije lokalne zajednice, Općine Novo Sarajevo i Opštine Istočno Novo Sarajevo u okviru programa „Izgradnja Mjera Povjerenja (CBM)“ koji realizira Vijeće Evrope u saradnji sa općinama/opštinama u Bosni i Hercegovini.

Na završnoj manifestaciji okupilo se više od 60 učenika osnovnih škola s područja ove dvije općine/opštine, OŠ „Grbavica I“ i OŠ „Sveti Sava“.

Prisutnim učenicima, gostima i predstavnicima medija tom prilikom, obratili su se načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić.

U svom obraćanju, općinski načelnik Nedžad Koldžo podsjetio je na značaj ovog memorijalnog kompleksa izgrađenog u spomen žrtvama Drugog svjetskog rata, te poručio da je ovo samo jedan u nizu projekata koje Općina Novo Sarajevo realizuje kada je u pitanju sanacija i očuvanje Spomen – parka Vraca.

-Iako ovaj memorijalni kompleks nije u nadležnosti Općine Novo Sarajevo, nego Vlade Federacije BiH, mi od 2010. godine izdvajamo značajna sredstva u cilju unapređenja i očuvanja prostora parka, ali i kako bi na ovaj način inicirali i ostale nivoe vlasti da se uključe i daju svoj doprinos, istakao je načelnik Koldžo te poručio djeci da se uvažavaju, sarađuju i posjećuju ovaj lokalitet koji je od zajedničkog interesa i značaja.

Ljubiša Ćosić, načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo istakao je da je ovo dobra prilika da djeca zajedno obiđu kompleks od historijskog značaja, te da ovakvi projekti koji imaju za cilj međusobnu saradnju trebaju da postanu praksa u budućnosti. Načelnik Ćosić se potom zahvalio Općini Novo Sarajevo što je prepoznala Opštinu Istočno Novo Sarajevo kao partnera u ovom značajnom projektu.

Nakon obraćanja načelnika, Munib Buljina predstavnik Zavoda za očuvanje kulturno-historijskoh naslijeđa KS prisutnima je održano edukativno predavanje o značaju i očuvanju ovog Spomen – parka Vraca.

U okviru navedenog projekta, ranije su izvršeni radovi na sječi rastinja, čišćenju  i uređenju parkovske površine, kao i odvoz organskog i anorganskog otpada. Nakon toga pristupilo se uređenju pješačkih staza, te su iste opet stavljene u funkciju.