Održano Općinsko takmičenje učenika u pružanju prve pomoći

Završeno je Općinsko takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola iz poznavanja pružanja prve pomoći. Takmičenje koje je održano u JU „Treća gimnazija“ Sarajevo imalo je za cilj motiviranje mladih za masovnije i kvalitetnije izučavanje, savladavanje elementarnih znanja i vještina u pružanju prve pomoći te provjeru osposobljenosti mladih iz oblasti pružanja prve pomoći i unapređenje opšteg stanja zdravstvene zaštite i zdravstvene kulture mladih.

Ovogodišnje takmičenje je održano po kružnom sistemu na poligonima na kojima su iscenirane situacije kao u realnim događajima sa više povrijeđenih. Ekipe su startovale istovremeno i nakon završetka rada na jednom poligonu istovremeno su se pomjerale na naredni.

Glavna sutkinja takmičenja, dr. Iriš Gebert je saopštila rezultate takmičenja, proglasila pobjednike i prve tri ekipe u obje konkurencije dobile se pehare i medalje.

U konkurenciji osnovnih škola ekipa OŠ „Velešićki heroji“ u sastavu: Ema Pamuk, Merjem Musić, Emina Karić, Alma Husović i Naida Čomor je osvojila prvo mjesto.

U konkurenciji srednjih škola ekipa Treće gimnazije u sastavu: Sara Zildžić, Emin Karović, Amina Bahtanović, Dženita Podžić, Enela Kapić i Rijad Kašmo je osvojila prvo mjesto.

Pobjedničke ekipe XXV Općinskog takmičenja mladih iz pružanja prve pomoći u obje konkurencije OŠ “Velešićki heroji” i “Treća gimnazija” predstavljaće OOCK Novo Sarajevo na Kantonalnom takmičenju iz pružanja prve pomoći koje će se održati u maju ove godine. Edukacija i opremanje ekipa za takmičenja na višim nivoima organiziranja će se izvršiti u kabinetu prve pomoći Općinske organizacije Crvenog križa Novo Sarajevo.  

Posebna zahvalnost Službi civilne zaštite i Službi za obrazovanje, kulturu i sport Općine Novo Sarajevo za podršku koju pružaju aktivnostima OOCK Novo sarajevo već dugi niz godina.

Share Follow View