Općina Novo Sarajevo – Beacon općina za 2011/2012. godinu

 

 

Na svečanoj ceremoniji proglašenja najboljih općina u VI krugu Beacon šeme, Općina Novo Sarajevo dobila Beacon status za planiranje i usvajanje budžeta u lokalnoj zajednici

Svečana ceremonija proglašenja najboljih lokalnih zajednica u VI krugu Beacon šeme BiH i promocija tema VII kruga, održana je jučer u Hotelu „Jelena“ u Brčkom, a u organizaciji Federalnog ministarstva pravde, Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS i Vlade Brčko Distrikta BiH. Ceremonija je počela prijemom općinskih načelnika/ gradonačelnika i predsjedavajućih gradskih/općinskih vijeća u Bosni i Hercegovini u Gradskoj vijećnici, gdje ih je ugostio gradonačelnik Brčko Distrikta BiH, Miroslav Gavrić, nakon čega je u Hotelu „Jelena“ počeo i zvanični dio svečanog programa proglašenja najuspješnijih općina u BiH. Svečanoj ceremoniji u Brčkom prisustvovali su načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžio sa saradnicima i vijećnici Općinskog vijeća Novo Sarajevo Adnan Zeković, Nada Putica i Fatima Kahvedžić.
Prije dodjele priznanja/certifikata, prisutnim gostima u ime Vlade Brčko Distrikta obratio se Belmir Agić, ističući kako je dodjela današnjih nagrada najuspješnijim lokalnim samoupravama od iznimne važnosti za proces ulaska BiH u Evropsku uniju. Prisutnima su se obratili i Lejla Rešić, ministrica uprave i lokalne samouprave RS i Ivana Boban, ispred Ministarstva pravde Federacije BiH.
Beacon status za temu „Ekološki potencijali u funkciji lokalnog razvoja“ VI kruga Beacon šeme dodijeljene su Općini Gradiška i Općini Livno. Nagrađeni za temu „Kulturno naslijeđe u funkciji razvoja turizma i promidžbe lokalne zajednice“ su Grad Mostar i Općina Trebinje, dok su za temu „Planiranje i usvajanje budžeta u lokalnoj zajednici“ nagradu dobile Općina Novo Sarajevo i Općina Bijeljina. Općina Novo Sarajevo proglašena je Beacon općinom za 2011/2012. godinu i kao takva je uz Općinu Bijeljina prva lokalna samouprava koja je dobila ovo prestižno priznanje iz ove oblasti u Bosni i Hercegovini. U 2012. godini Beacon općine će organizirati niz aktivnosti i izraditi promidžbeni materijal kako bi na taj način svoja iskustva razmijenile sa drugim općinama, što i jeste osnovni cilj projekta.
Kao što je to bio slučaj i sa prethodnim krugovima, šesti krug Beacon sheme privukao je veliki broj općina koje su se prijavile za učešće u jednoj ili više oblasti u 2011. – 2012. godini. Zahvalnice za aktivno učešće i doprinos u implementaciji VI Beacon šeme dobile su i općine koje su ušle u uži izbor, a to su: Općina Bihać, Kostajnica, Trnovo RS, Nevesinje, Srbac, Grad Banja Luka, Brčko Distrikt, Općina Kakanj, Konjic, Trnovo FBiH, Istočno Novo Sarajevo, Fojnica, Zvornik, Vlasenica i Šipovo.
Nakon svečanog uručenja Beacon priznanja i nagrada, u ime svih načelnika/gradonačelnika organizatorima su se zahvalili načelnik Općine Bijeljina Mićo Mičić i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo.
– Naša osnovna zadaća je da budemo servis građanima i ono što predstavlja dobar primjer prakse treba prezentirati. Danas u vrijeme dodjele mnogobrojnih nagrada, Beacon status je trenutno sigurno najprestižnija nagrada koja zaista dokazuje i pokazuje postignuti kvalitet, a iza koje stoje dva entiteta i Brčko Distrikt, kao i priznate evropske organizacije. Želim da zahvalim svim onima koji su učestvovali u dodjeli ove nagrade, kao i da dam obećanje da ćemo uraditi sve što je u našoj moći da ovi prepoznati kvaliteti i primjeri dobre prakse zažive i u drugim bh. općinama. Dobiti Beacon status je čast, a posebna čast je dobiti ovaj status u segmentu kreiranja budžeta, jer ako pođemo od činjenice da svaka vlast se mjeri na tome kako primjenjuju budžet, u tom slučaju ova nagrada i ovo priznanje potvrđuje da su našli dobar primjer koji se može upotrijebiti na području cijele BiH, istakao je načelnik Nedžad Koldžo, te iskoristio priliku da pozove i ostale bh. općine da se prijave na konkurs za VII krug Beacon šeme i pokažu dobre primjere iz svoje prakse.
Nakon svečane ceremonije dodjele priznaja, prisutnima se ispred UNDP-a obratila i Renata Radeka, glavni koordinator projekta MDGF – Kultura za razvoj, kao i predsjednik Savjetodavne komisije Beacon šeme, Predrag Šupljeglav, nakon čega je uslijedila i prezentacija tema za VII Beacon šemu, koju je upriličio Igor Ostojić ispred Savjetodavne komisije.
Projekat Beacon shema u BiH sprovodi Savez općina i gradova Federacije i Savez opština i gradova RS-a u saradnji su Ministarstvom pravde Federacije BiH, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS i Brčko Distriktom.

Share Follow View