Općina Novo Sarajevo izdala urbanističku saglasnost za izgradnju zgrade Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi

 

Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi koji baštini jednu od najvrednijih zbirki u Jugoistočnoj Evropi uskoro dobija novu zgradu u naselju Marijin Dvor.

Općina Novo Sarajevo je u rekordnom roku izvršila svoje obaveze, te izdala urbanističku saglasnost Kantonu Sarajevo za radove na izgradnji objekta Muzeja. Navedenim aktivnostima, prethodilo je potpisivanje Sporazuma o implementaciji Projekta izgradnje Muzeja savremene umjetnosti „Ars Aevi“ između Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo i Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, a potpisivanju je prisustvovao i načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović.

Prema urbanističkoj saglasnosti budući obejakt Muzeja sadržavat će suteren, prizemlje i sprat. U prizemlju je predviđena pješačka platforma sa različitim sadržajima: kafeterija, prodavaonice, knjižara, ulazni hol i prostor za privremene izložbe, dok je na spratu planiran izložbeni prostor organizovan u dvije veće tlocrtne površine spojene galerijom. Ispred objekta predviđen je i parking prostor sa oko 30 parking mjesta. U narednom periodu predstoji raspisivanje tendera za izradu glavnog projekta koji će finansijski podržati Italijanska razvojna agencija i Ambasada Republike Italije.

Share Follow View