Općina Novo Sarajevo izdvojila 19.000KM za rad javnih kuhinja Kantona Sarajevo

Načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović i predstavnici javnih kuhinja Kantona Sarajevo potpisali su danas ugovore o sufinansiranju rada javnih kuhinja u ukupnom iznosu od 19.000 KM.   

Na javni poziv koji je raspisala Općina prijavile su se četiri javne kuhinje Kantona Sarajevo. Crvenom križu Novo Sarajevo dodijeljeno je 10.000 KM, Udruženju „Kruh svetog Ante Franjevačke provincije Bosne Srebrene“ 5.000 KM, Udruženju „Dobrotvor“ 2.000 KM i Udruženju „Merhamet“ 2.000 KM.

  • Općina Novo Sarajevo za ove namjene izdvojila je iznos od 19.000 KM, a sufinansiranje se odnosi na troškove dodatne ponude koju javne kuhinje trebaju omogućiti korisnicima sa područja Općine Novo Sarajevo, kao što su paketi sa osnovnim životnim namirnicama, svježe voće, proizvodi za održavanje lične i porodične higijene i slično. Iznosi sufinansiranja su srazmjerni broju korisnika istih sa područja Općine Novo Sarajevo. Kao i do sada, nastavit ćemo podržavati rad javnih kuhinja sa ciljem pružanja pomoći onima kojima je najpotrebnija –  istaknuo je načelnik dr. Tanović.

Predsjednik Upravnog odbora „Dobrotvora“, Aleksa Ćebić zahvalio je načelniku dr. Tanoviću na razumijevanju kada je u pitanju funkcioniranje javnih kuhinja u Kantonu Sarajevo, istaknuvši kako se, nažalost, u narednom periodu očekuje sve veći broj građana koji će trebati njihove usluge.

  • Svjedoci smo sve veće inflacije, sve većih troškova života i nažalost broj korisnika javnih kuhinja se ubrzano povećava. Shodno tome ova pomoć je došla u pravi trenutak i nadamo se da ćemo kroz ovakav vid saradnje sa lokalnim zajednicama i dalje uspjevati  u kontinuitetu pripremati obroke za sve one koji potrebuju i kojima su ove kuhinje od egzistencijalnog značaja – naglasio je Ćebić.
Share Follow View