Općina Novo Sarajevo obezbijedila sredstva za nabavku respiratora za Opću bolnicu “Prim.dr. Abdulah Nakaš” i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, direktor  Opće bolnice „Prim.dr Abdulah Nakaš“ Zlatko Kravić i Amra Karić direktorica nemedicinskih disciplina Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu u ponedjeljak, 13. aprila ove godine potpisali su Sporazum o realizaciji Grant sredstava za nabavku respiratora.

Općina Novo Sarajevo je putem Službe za civilnu zaštitu, a u skladu sa Odlukom Štaba civilne zaštite izdvojila sredstva u iznosu od 140. 000 KM za nabavku dva respiratora za dvije sarajevske bolnice u cilju  prevencije i adekvatnog osposobljavanja zdravstvenih institucija u periodu širenja epidemije korona virusa.

U svom obraćanju, općinski načelnik Nedžad Koldžo istakao je kako je jedna od odluka Općinskog Štaba civilne zaštite bila da se dio sredstava usmjeri prema ovim dvjema primarnim medicinskim ustanovama na području Kantona Sarajevo.

– Izdvajanjem ovih sredstava  mi kao lokalna zajednica želimo, ne samo deklerativno, nego i praktično da pomognemo u nabavci opreme za Opću bolnicu i KCUS, pogotovo onoga što je danas prioritetna stvar kada je u pitanju liječenje pacijenata oboljenlih od korona virusa, a to je nabavka respiratora o kojima je u javnosti u zadnje vrijeme bilo mnogo polemike, istakao je načelnik Koldžo.

Općina Novo Sarajevo i Štab civilne zaštite Općine poduzeli su niz mjera i aktivnosti od kada je proglašeno stanje prirodne nesreće u Kantonu Sarajevo izazvane pandemijom korona virusa.

Posebne mjere i aktivnosti posvećene su ka unapređenju i osposobljavanju medicinskih institucija, počev od Doma zdravlja Novo Sarajevo kao centralnog objekta primarne zdravstvene zaštite na području općine Novo Sarajevo. Ovoj zdravstvenoj ustanovi je do sada isporučena veća količina zaštitnog materijala i dezinfikacionaih sredstava, zatim nabavljen je kontejner za trijažu, nabavljeno je i isporučeno novo medicinsko vozilo, te je postavljen i dezinfikacioni tunel na ulazu u Dom zdravlja Novo Sarajevo.

Izdavajanjem sredstava za nabavku rspiratora za sarajevske bolnice predstavlja korak dalje ka unapređenju i pomoći zdravstvenom sistemu u vrijeme pandemije korona virusa, a čiji je krajnji cilj zaštita javnog zdravlja, kako na području općine Novo Sarajevo, tako i na području Kantona Sarajevo i šire.

Share Follow