Općina Novo Sarajevo podržala nastavak uređenja Memorijalne „Bijele sobe“ u znak sjećanja na 1.600 ubijene djece opkoljenog Sarajeva

Predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992. – 1995. posjetili su Općinu Novo Sarajevo, te tom prilikom Općinskog načelnika dr. Hasana Tanovića upoznali o nastavku realizacije projekta izgradnje Memorijalne „Bijele sobe”, posvećene sjećanju na djecu ubijenu tokom opsade Sarajeva, a čiji se prostor nalazi u ulici Džidžikovac broj 3, u neposrednoj blizini Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. godine.

Nakon što su u prethodnom periodu finansijske podrške ovom projektu pružili sarajevske općine Centar i Novi Grad, te Gradska uprava, važnost ovog projekta prepoznao je i načelnik dr.Tanović, te je Općina Novo Sarajevo obezbijedila iznos od 10.000 KM za obnovu i opremanje spomen-sobe.

Kako je pojasnio predsjednik Udruženja Fikret Grabovica ova spomen-soba imat će  poseban historijski i edukativni značaj posebno za učenike iz osnovnih i srednjih škola koja će ovdje moći dobiti saznanja šta se dešavalo tokom agresije na državu Bosnu i Hercegovinu i opsadu Sarajeva, na koji način su ubijana nevina djeca na ulicama ovog grada, tokom igre, u dvorištima, u školskim učionicama, u redu za vodu i hljeb.

Realizacijom ovog projekta sačuvat će se sjećanje na 1.425 dana opsade, 1.601 nevino ubijeno dijete, 12.000 ubijenih civila i građana opkoljenog Sarajeva.

U utorak, 8. juna ove godine očekuje se i konačna drugostepena presuda Haškog tribunala ratnom zločincu Ratku Mladiću, bivšem komandantu Generalštaba Vojske Republike Srpske.

Tim povodom, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992. – 1995. Fikret Grabovica poručio je da se nada da će se uvažiti žalba Tužilaštva i da će Mladić biti osuđen za genocid u Prijedoru i drugim bosanskim gradovima, ali i da je vrlo značajno da bude potvrđena optužnica i za teroriziranje i zločine tokom opsade grada Sarajeva, posebno zbog zločina nad djecom Sarajeva.

Rukopis onih koji su slijedili zločinačku doktrinu kako Mladića, tako i ostalih presuđenih i nepresuđenih ratnih zločinaca, ostaće zauvijek uklesan u nama koji živimo. Dužnost nam je da osiguramo da ih i historija pamti i opominje na njihova zlodjela, zauvijek.

Share Follow View