Općina Novo Sarajevo sufinansira troškove vantjelesne oplodnje

Na osnovu podnesenih zahtjeva isplaćena novčana podrška porodicama u liječenju neplodnosti


 

Služba za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjeglice i raseljena lica Općine Novo Sarajevo, u skladu sa Pravilnikom o raspodjeli novčanih sredstava za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje koje je donijelo Općinsko vijeće, isplatila  je novčana sredstva u ukupnom iznosu od 10.000 KM za pet podnesenih zahtjeva.

Ova Služba je zaprimila još dva zahtjeva na ime sufinansiranja troškova vantjesne oplodnje i u toku je kompletiranje dokumentacije od strane podnosioca zahtjeva, nakon čega bi trebala biti odobrena i sredstva u iznosu od po 2.000 KM, odnosno 1.000 KM.

Razlozi za donošenje Pravilnika o raspodjeli novčanih sredstava za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje su poboljšanje optimalnih uslova za podizanje nataliteta u društvu, pružanje podrške porodicama  u liječenju neplodnosti metodama vantjelesne oplodnje, te poduzimanje mjera za stimulisanje žena na rađanje putem vantjelesne oplodnje.

Pravilnikom je utvrđena saradnja  sa Zavodom zdravstvenog osiguranja KS, na način da će se sve žene kojima se od strane Zavoda dodjele sredstva za prvi pokušaj u iznosu od 4.000KM  i drugi pokušaj u iznosu od 2.000 KM upute u Općinu Novo Sarajevo  radi ostvarivanja daljih prava sufinansiranja troškova vještačke oplodnje. 

Prema Pravilniku predviđeno da za prvi i drugi pokušaj Općina Novo Sarajevo obezbijedi polovinu sredstava koja dodjeljuje Zavod.

Share Follow View