Otvoren Info pult za promociju dualnog obrazovanja

U Općini Novo Sarajevo, 12. decembra ove godine, otvoren je Info pult  s ciljem promovisanja modela dualnog obrazovanja, a u okviru projekta „Promocija dualnog obrazovanja putem pilot projekta i edukacije“.

Ovaj projekat, zajedno sa 19 lokalnih partnerstava, podržanih u okviru krovnog projekta “Lokalna partnerstva za zapošljavanje u BiH”, finansira Europska unija sa četiri miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO), s ciljem prekvalifikacije skoro 2.000 nezaposlenih osoba i zapošljavanje najmanje njih 620 u 22 općine u BiH.

Dualno obrazovanje podrazumjeva kombinovanje praktičnog rada učenika u nekoj firmi sa obrazovanjem i teorijskim učenjem u srednjoj stručnoj školi.

Prilikom obraćanja, općinski načelnik Nedžad Koldžo je istakao da je glavni cilj projekta stvaranje sinergije između poslodavaca, obrazovnih i javnih ustanova za zapošljavanje, općina i nevladinog sektora. Korist od projekta će biti u tome da će učenici imati informacije o mogućnostima karijernog razvoja učenika putem dualnog obrazovanja, rekao je općinski načelnik.

Projekat „Promocija dualnog obrazovanja putem pilot projekta i edukacije“ implementira Udruženje poslodavaca FBiH u partnerstvu sa Srednjom školom za saobraćaj i komunikacije Sarajevo, Srednjoškolskim centrom Vogošća, Javnom ustanovom „Služba za zapošljavanje KS”, tri općinama – Novo Sarajevo Novi Grad i Vogošća, te kompanijom „Centrotrans“ d.d. Sarajevo. Ovom prilikom prisutnima se obratio i predstavnik Udruženja poslodavaca FBiH Zlatan Dedić.

Na Info pultu u šalter sali Općine Novo Sarajevo svi zainteresovani mogu dobiti  promotivne materijale – priručnike, letke i brošure, a postavljen je i promotivni displej.