Podrška afirmaciji amaterskog sporta i očuvanju kulturno-umjetničke tradicije

Općina Novo Sarajevo godinama pruža podršku aktivnostima i radu KUD „Lola“ i NK „Pofalićki“, a naročito kada je u pitanju afirmacija amaterizma, očuvanje kulturne baštine i promocija općine.

KUD „Lola“ je društvo koje traje više od 70 godina i treću godinu provodi javni interes Općine Novo Sarajevo u oblasti kulture.

Kroz svoje aktivnosti i rezultate rada daje veliki doprinos na jačanju i afirmaciji očuvanja kulturno-umjetničke tradicije, kroz promocije kulturno-umjetničkog amaterizma i volonterizma, te očuvanju svih vidova nacionalnog folklora.

U periodu od aprila 2019. godine do decembra prošle godine, KUD „LOLA“ je učestvovao na mnogim domaćim i inostranim festivalima. Izdvajamo učešće Dječijeg ansambla na Međunarodnom festivalu u Mariboru u Sloveniji i Mješovitog hora na svjetskoj smotri u Spittal u Austriji, te gostovanje Ansambla narodnih igara, uz pratnju narodnog orkestra u Parmi, Piacenzi, Betolla i Berceto u Italiji i Dječijeg folklornog ansambla u Tivtu u Crnoj Gori.

NK „Pofalićki“ u 2019. godini, odigrao je 36 prvenstvenih i pripremnih utakmica i obavio 60 treninga na pomoćnom terenu sa umjetnom travom na Grbavici. U sklopu učešća u II Kantonalnoj ligi Sarajevo, klub je sezonu završio na trećem mjestu. U rad kluba uključen je veliki broj volontera koji timskim radom doprinose kvaliteti i omasovljenju članstva.

Na osnovu Odluke o utvrđivanju javnog interesa u afirmaciji amaterskog sporta i očuvanju kulturno umjetničke tradicije od značaja za Općinu Novo Sarajevo, za ove namjene, izdvojena su sredstva u ukupnom iznosu od 30.000 KM.

 

 

Share Follow