Potpisan ugovor o poslovnoj saradnji između Općine Novo Sarajevo i BBI banke

Općinski načelnik Nedžad Koldžo i predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI) Amer Bukvić, 19. septembra ove godine, potpisali su ugovor o poslovnoj saradnji između Općine Novo Sarajevo i BBI banke.

Riječ je o posebno kreiranoj liniji putem koje će privrednici čije se sjedište ili poslovna jedinica nalaze u Općini Novo Sarajevo moći u BBI banci dobiti finansijska sredstva po subvencioniranoj stopi od 0 posto.

Ovom prilikom općinski načelnik Nedžad Koldžo je rekao:

„Direktni, mjerljivi efekti predloženih rješenja su zapošljavanje novih radnika, a indirektni i dugoročno očekivani efekti su povećanje privrednih aktivnosti u cjelini, stvaranje povoljnog ambijenta za poslovanje i privlačenje privrednih subjekata na području naše Općine što treba da dovede do smanjene stope  nezaposlenosti i povećanja životnog standarda stanovništva što nam je  primarni  cilj“. Naglasio je  da je podsticaj u zapošljavanju privrednim subjektima jedna je mjera programa aktivne politike zapošljavanja.

U Budžetu Općine Novo Sarajevo za 2019. godinu na poziciji Grant sredstva za aktivnu politiku zapošljavanjima privatnim preduzećima i poduzetnicima obezbijeđena su sredstva u iznosu od 80.000 KM namijenjena za subvenciju profitne marže.

U svom obraćanju, predsjednik Uprave Bosna Bank International(BBI) Amer Bukvić  je istakao:

„Subvencionirane linije su dobar primjer javno-privatnog partnerstva za podršku  razvoju privrede u našoj zemlji. Strateško opredjeljenje BBI banke jeste razvoj BiH i sretni smo da smo u prilici da kroz ovaj, zajednički projekt sa Općinom Novo Sarajevo, podržimo razvoj privrede. Slične projekte imamo i u drugim općinama i kantonima u cijeloj BiH. Uz subvenciju Općine privrednici će imati na raspolaganju finansijska sredstva po stopi od nula posto. Ovakvi uslovi finansiranja privrede ne mogu se naći ni u Evropskoj uniji. Do sada smo sa Općinom Novo Sarajevo implementirali dvije linije i zaposleno je 48 radnika“, kazao je nakon potpisivanja Bukvić.

Zainteresirani privrednici sve informacije o povoljnim sredstvima mogu dobiti u najbližoj poslovnici BBI banke ili putem e-maila: linijanovosarajevo@bbi.ba, kao i u Općini Novo Sarajevo.