Povećanje energetske efikasnosti na objektima kolektivnog stanovanja i stambenim objektima na području Općine Novo Sarajevo

U Općini Novo Sarajevo, 3. decembra ove godine, održan je sastanak sa vlasnicima objekata individualnog stanovanja, auditorima, predstavnicima Općine Novo Sarajevo i Sarajevske regionalne razvojne agencije-SERDA.

Učesnici sastanka upoznati su daljom procedurom provođenja projekta „Model poboljšanja energetske efikasnosti u zgradarstvu na području Kantona Sarajevo u funkciji povećanja broja korisnika (omasovljenje)“.

Ovom prilikom, općinski načelnik Nedžad Koldžo je naglasio da je Općina Novo Sarajevo lider u oblasti povećanja energetske efikasnosti koji je prepoznat kao strateški cilj djelovanja.

„Prva smo općina koja je obezbijedila svu projektnu dokumentaciju i dobila sredstva da izvršimo potpuno poboljšanje energetske efikasnosti zgrade Općine Novo Sarajevo, zatim smo pokrenuli projekat utopljavanja objekata osnovnih škola, među kojima su OŠ „Hrasno“, OŠ „Malta“ i OŠ „Čengić Vila I“.  Za nastavak tih aktivnosti, u ovoj godini, u OŠ „Kovačići“, Željezničkom školskom centru i Elektrotehničkoj školi za energetiku, Općina Novo Sarajevo je izdvojila 300.000 KM, a ostatak novca osigurala je Vlada Švedske i Vlada Kantona Sarajevo“, rekao je općinski načelnik.

Cilj Modela poboljšanja energetske efikasnosti (Model EE) koji implementira SERDA je doprinijeti da što veći broj građana pod povoljnijim uslovima izvrši utopljavanje svojih objekata, a da se smanje troškovi grijanja i unaprijedi energetska efikasnost objekta.

Nakon objavljenog javnog poziva namijenjenog svim zainteresovanim vlasnicima individualnih stambenih objekata i etažnim vlasnicima u zgradama kolektivnog stanovanja da putem svojih predstavnika apliciraju na Projekat poboljšanja energetske efikasnosti u zgradarstvu na području Kantona Sarajevo formirana je lista odabranih objekata. Radi se o 33 objekta kolektivnog stanovanja i 32 individualna stambena objekta sa područja Općine Novo Sarajevo ukupne površine od  96.950,00 m2.

Procijenjena vrijednost implementacije iznosi oko 10.000.000 KM, od čega je učešće Općine Novo Sarajevo 30% i iznosi oko 3.000.000 KM.

Faruk Cerić iz Sarajevske regionalne razvojne agencije je naglasio da je u planu da već početkom građevinske sezone 2020. godine započne realizacija izvođenja radova za individualne objekte za koje se neće raditi projektna dokumentacija. U međuvremenu, za objekte kolektivnog stanovanja izradiće se projektna dokumentacija, prema mjerama iz energetskog audita.

Tokom sastanka, auditori su upoznali vlasnike objekata o budućim koracima s ciljem što uspješnijeg provođenja modela poboljšanja energetske efikasnosti u zgradarstvu na području Kantona Sarajevo u funkciji povećanja broja korisnika.

Nakon izvršenih audita u planu je da se u septembru 2020. godine provede javna nabavka za izbor izvođača radova za objekte kolektivnog stanovanja.