Povećanje energetske efikasnosti na objektima tri škole na području općine Novo Sarajevo

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH 24. septembra 2019. godine potpisali su Sporazum o realizaciji projekta povećanja energetske efikasnosti na objektima tri škole na području općine Novo Sarajevo.

Vlada Švedske, Vlada Kantona Sarajevo i Općina Novo Sarajevo za utopljavanje tri škole na području općine izdvojili su 1.300.000 KM.  UNDP će realizovati  građevinske i mašinske radove u okviru projekta „Zeleni ekonomski razvoj“, na objektima OŠ „Kovačići“, Srednje škole za energetiku i JU Željeznički školski centar.

U svom obraćanju općinski načelnik Nedžad Koldžo istakao je da se radi o jako važnim projektima koji će riješiti tri velika problema na novosarajevskih školama,  posebno zbog činjenice da se radi o obrazovnim ustanovama kroz koje prođe dnevno više stotina učenika.

– Ovo je nastavak realizacije projekta „Zeleni ekonomski razvoj“ na području općine Novo Sarajevo obzirom da smo u prethodnom periodu, udruživanjem sredstava, energetski utoplili tri novosarajevske osnovne škole „Hrasno“, „Čengić Vila I“ i „Malta“, dok smo sanirali krovove osnovnih škola „Grbavica I“, „Grbavica II“, „Pofalići“ i „Velešićki heroji“, istakao je načelnik Nedžad Koldžo, te se zahvalio UNDP-u na dosadašnjoj saradnji.

Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov istakao je kako je realizacija projekata energetske efikasnosti veoma važna posebno u kontekstu ublažavanja negativnih posljedica klimatskih promjena.

-Potpisivanjem ovog Sporazuma zahvaljujući sredstvima Vlade Švedske, Vlade Kantona Sarajevo i Općine Novo Sarajevo, bićemo u prilici poboljšati energetsku efikasnost tri škole na području ove općine. Na taj način osiguraćemo bolje uslove rada i boravka 1600 učenika i nastavnika istakao je Sukhrob Khoshmukhamedov.

Direktorica OŠ „Kovačići“ Nađa Pejak zahvalila se Općinskom načelniku i UNDP-u što je ova škola odabrana da bude dio ovog velikog i značajnog projekta, te navela da su radovi na objektu već u toku, a podrazumijevaju termoizolaciju stropa, vanjskih zidova, zamjenu fasadne stolarije, te ugradnju kalorimetara. Vrijednost navedenih radova je oko 560.000 KM.

Isti radovi na energetskom utopljavanju izvršit će se i na objektima preostale dvije srednje novosarajevske škole.

Projekat „Zeleni ekonomski razvoj“ implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) pod pokroviteljstvom Vlade Švedske, sa ciljem kreiranja povoljnog okruženja za investicije u energetsku efikasnost u Bosni i Hercegovini.