Predstavljanje autorice Senke Marić u Dječijoj kući

U Dječijoj kući, 30. septembra ove godine, u 18:00 sati, biće upriličen susret jedne od najuspješnijih bosanskohercegovačkih književnica Senke Marić sa mlađom čitalačkom publikom.

Za najbolji roman napisan u prethodnoj godini na bosanskom, srpskom, hrvatskom i crnogorskom govornom području, početkom septembra, Senka Marić  je dobila nagradu „Meša Selimović“ . Dobitnica je niza književnih priznanja između kojih se ističu evropska nagrada Vitez/škinja poezije 2013, te prva nagrada Zija Dizdarević 2000. godine.

Pored romana „Kintsugi tijela“ objavila je zbirke poezije „Odavde do nigdje“, „To su samo riječi“ i „Do smrti naredne“.

Sa Senkom Marić će razgovarati književnik Faruk Šehić koji je istovremeno i urednik njenog nagrađenog romana „Kintsugi tijela“ u kojem književnica piše o bolnom procesu postajanja ženom, ženskom tijelu, naslijeđu i iskustvu, o posljedicama pogrešnih izbora i doslovnoj borbi za život.

Ovo je drugi u nizu književnih razgovora u okviru projekta „Mladi i književnost“.  Na prvom susretu sa čitalačkom publikom, 27. septembra ove godine, predstavio se jedan je od najnagrađivanijih i najprevođenijih savremenih bosanskohercegovačkih pisaca Faruk Šehić.

U okviru projekta „Mladi i književnost“ biće organizovano pet književnih razgovora i dvije književne tribine, a sve s ciljem promovisanja kulture čitanja među najmlađom publikom.

Projekat „Mladi i književnost“ podržan je od strane Općine Novo Sarajevo, a na osnovu Odluke o odabiru projekata udruženja po Javnom pozivu organizacijama civilnog društva/nevladinim organizacijama.