Predstavnici Službe civilne zaštite Općine Novo Sarajevo prisustvovali Međunarodnoj terenskoj vježbi pod nazivom “ResponSee”

Predstavnici Službe civilne zaštite Općine Novo Sarajevo prisustvovali su Međunarodnoj terenskoj vježbi pod nazivom “ResponSee” na kojoj je učestvovalo više od 330 učesnika iz Bosne i Hercegovine, te službi zaštite i spašavanja Crne Gore, Albanije, Rumunije, Austrije, Nizozemske i Slovenije.

Na sedam lokacija na području Sarajeva izvršene su pokazne vježbe po scenarijima razornih zemljotresa i požara. Uz jačanje spremnosti i odgovora na prirodne ili druge nesreće u državama Zapadnog Balkana kroz povećanje interoperabilnosti i regionalne saradnje, cilj je i kroz ovu vježbu pokazati da su službe zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini spremne i obučene za zajedničke ativnosti sa službama zemalja članica Evropske unije (EU), te zemalja članica Mehanizma EU za civilnu zaštitu.

Na pokaznim vježbama su uz brojne zvanice iz BiH prisustvovali komesar Europske unije za upravljanje krizama Janez Lenarčič, ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, te ministar odbrane BiH Sifet Podžić.

Share Follow View