Preporuke građanima u cilju sprečavanja širenja bolesti izazvane korona virusom

Poštovani građani,

U cilju sprečavanja širenja bolesti izazvane korona visurom (COVID-19) pozivam vas da ozbiljno shvatite sva upozorenja Kriznog štaba Federacije BiH, te preporuke svih ostalih kriznih štabova uključujući i Štab civilne zaštite Novo Sarajevo.

Posebno apelujem na osobe treće životne dobi da poštuju preporuke nadležnih i izbjegavaju bespotrebna kretanja,  korištenje javnog prijevoza, odlože rutinske kontrole i odlaske u ordinacije kod porodičnog ljekara i u bolnice, ukoliko to nije prijeko potrebna zdravstvena zaštita.

S obzirom da su svi učenici oslobođeni redovne nastave nadam se da odgovorno izvršavaju svoje zadatke, te da se u skladu sa datim preporukama ne okupljaju na javnim mjestima, pa i ugostiteljskim objektima.

Putem općinskih Službi i Štaba civilne zaštite Novo Sarajevo organizujemo sve mjere kako bi se u okviru naših mogućnosti pomoglo najugroženijim kategorijama stanovništva u narednom periodu.

Na području Općine Novo Sarajevo intenzivirani su poslovi čišćenja, prikupljanja, kao i odvoza smeća, odnosno higijene javnih zelenih površina. Pojačano je mašinsko i ručno čišćenje javno-prometnih površina, pranje gradskih saobraćajnica i pješačkih staza, kao i stalna dezinfekcija prostora koji se koriste u Općini Novo Sarajevo. Svim upravnicima stambenih zgrada data je preporuka da izvrše dezinfekciju zajedničkih prostora.

Sve ove mjere poduzimaju se u cilju prevazilaženja novonastale situacije izazvane korona virusom.

Ovom prilikom vas molim za strpljenje i razumijevanje jer samo zajedno poštujući preporuke i upozorenja možemo izbjeći teže neželjene posljedice i sačuvati naše zdravlje i ljudske živote.

 

Općinski načelnik Nedžad Koldžo

Share Follow