Prezentacija nagrađenih radova na konkursu za izradu idejnog rješenja za izgradnju Centralnog spomen obilježja

U Memorijalnom centru „ Novo Sarajevo“, 11. septembra ove godine, održana je prezentacija nagrađenih radova na konkursu za izradu idejnog rješenja za izgradnju centralnog spomen obilježja svim šehidima i poginulim borcima, pripadnicima Oružanih snaga RBiH sa područja Općine Novo Sarajevo.

U svom obraćanju, općinski načelnik Nedžad Koldžo je rekao da Općina Novo Sarajevo prva općina u Kantonu Sarajevo i šire u kojoj se gradi Centralno  spomen obilježje. Podsjetio je da je ranije Komisija sastavljena od predstavnika struke već izabrala lokaciju za izgradnju na prostoru između  Bulevara Meše Selimovića sa južne strane i stambene zgrade u ulici Ferde Hauptmana 2-28 („stometarka“)  sa sjeverne strane, u centralnom dijelu zelene površine (obuhvat cca 25×40 m).

Predsjednica Konkursne komisije dr. Nermina Zagora, dipl. ing. arh. dala je osvrt na pristigle i nagrađene radove. Na konkursu je učestvovalo 10 autora/autorskih timova sa svojim idejnim rješenjima. Konkursna komisija je odabrala tri najbolja rješenja:

  • Prvu nagradu je osvojio autorski tim koji čine Jasmin Sirčo, Zejd Kobilica i Emina Alić
  • Drugu nagradu je osvojila Nina Čačković
  • Treću nagradu je osvojio autorski tim kojeg čine Sabina Filipović i Harun Sabljaković

Nakon prezentacije, autori su odgovarali na pitanja sa ciljem odabira najboljeg idejnog rješenja koji će se dalje razrađivati, kako bi se dobila projektna dokumentacija neophodna za izgradnju Centralnog spomen obilježja.

Prijedloge i sugestije moguće je dostaviti u narednih sedam dana Službi za boračko-invalidsku zaštitu Općine Novo Sarajevo.